66 godina od Dražinog ubistva

Povodom 66. godišnjice od pogubljenja, četničkog generala Dragoljuba Draže Mihailovića održan je pomen na Ravnoj Gori, ali i u Beogradu.

Izvor: B92

Utorak, 17.07.2012.

16:41

Default images

Iako su brojna udruženja koja drže do tradicije ravnogorskog pokreta organizovala pomen na različitim mestima, svi su i dan danas jedinstveni u tome da je Mihailović bio heroj.

Taman dovoljno ljudi da stane u Crkvu Svetog Save, okupilo se na pomenu četničkom komandantu Dragoljubu Mihailoviću. Među njima najviše je sedih glava i samo jedna poznata ličnost - Biljana Plavšić. U čitulji objavljenoj u Politici najavljen je parastos "bezgrobnom heroju koga su izdali saveznici a zverski ubili Brozovi zločinci".

"Kako reče dotični premijer, mi dolazimo ponovo. A šta ćemo, mi ostajemo, ne kao neka opozicija nego kao udruženje koje se trudi da objašnjava, sačuva neke uspomene. Pokušavamo da istorija bude napisana od strane istoričara. Ne od pobedilaca i po porudžbini", rekao je Dušan Đukić iz Udruženja pripadnika jugoslovenske vojske u otadžbini.

Ni posle 66 godina kasnije emocije se ne smiruju.

Među prisutnima je bilo i onih koji su rođeni mnogo posle Drugog svetskog rata.

"Ja imam ličnu potrebu jer sam iz Ravnogorske četničke porodice i Srbin sam. Imam potrebu, smatram da svako treba da dođe samtram svako treba da dođe, meni je to veliki dan. Ja sam učesnik 1999. u ratnim dešavanjima i poštujem ravnogorsku tradiciju", dodao je Đukić.

Za razliku od svih prisutnih na pomenu, država još uvek nije utvrdila sve činjenice o Mihailovićevoj smrti, pa mu je sud dodelio privremenog staraoca.

Pošto nema zvaničnih podataka o tome gde je i kad pogubljen i sahranjen, Viši sud ne može da odluči o zahtevu za rehabilitaciju i poništi presudu iz 1946, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem.

SPO položio venca na Dražin spomenik

Srpski pokret obnove je na Ravnoj Gori položio venac na spomenik generalu Draži Mihailoviću, streljanom na današnji dan 1946. nakon što ga je Vojni sud osudio za izdaju i ratne zločine.

Član Predsedništva SPO Spasoje Krunić rekao je agenciji Beta da je u crkvi svetog Gergija na Ravnoj Gori održan parastos generalu Mihailoviću i njegovim saborcima, a da je potom položen venac na spomenik Mihailoviću.

"Svi se nadamo da će nepravda biti ispravljena i da će general biti rehabilitovan i da će presuda onakvog suda biti poništena", rekao je Krunić o nastojanju da se Mihailović sudski rehabilituje.

Krunić je rekao da je spomen Domu na Ravnoj Gori u toku ižložba posvećena generalu Mihailoviću i njegovim saborcima u Drugom svetskom ratu.

Mihailović je streljan 17. jula 1946. godine, nakon što ga je Vojni sud osudio za izdaju i ratne zločine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: