Ko stoji iza prodaje Politike?

Politika, najstariji list na Balkanu, od ponedeljka 16. jula ima novog vlasnika. 50 odsto kapitala prešlo je u ruke firme "East Media Group" iz Moskve.

Izvor: B92

Utorak, 17.07.2012.

15:38

Default images

SNS i URS tvrde da iza kupoprodaje stoji DS i kako kažu "sa njima povezani tajkuni".

Na sajtu Agencije za privredne registre piše samo da je promena vlasničke strukture upisana 16. jula 2012. godine i da je izbrisano poslovno ime austrijske kompanije "OST HOLDING GMBH", a upisano je "OOO East Media Group", čija je adresa u Moskvi i navodi se da je njen udeo 50 odsto.

Srpska napredna stranka saopštila je da je "skandalozno i sramotno to što je najstarija novinska kuća u Srbiji 'Politika' preko noći, bez ičijeg znanja, netransparentno, promenila vlasnika" kao i da iza promene vlasnika "Politike" stoji pokušaj Demokratske stranke da "uguši medijsku slobodu".

SNS pita da li iza te zakulisne radnje stoje Miroslav Bogićević i Dušan Petrović ili možda Božidar Đelić, kao i da li DS misli da sve novine u Srbiji, poput 'Blica', treba da budu njeno partijsko glasilo", piše u saopštenju naprednjaka. Ta stranka traži od nadležnih državnih organa da po hitnom postupku saopšte kako je "u gluvo doba noći, krajnje perfidno, izvršena promena vlasništva 'Politike', novinske kuće u kojoj država ima 50 odsto udela".

I koalicioni partner SNS-a u Vladi Srbije URS saopštava da iza prodaje Vacovog udela "Politike" stoji Demokratska stranka.

DS se oglasio demantujući ove navode i ocenjujući ih kao "opasne po demokratiju".

Nemačka kompanija VAC saopštila je sredinom 2010. godine da je odlučila da okonča angažman u Srbiji i da se postupno povuče iz zemlje nezadovoljna uslovima poslovanja.Direktor nemačkog VAC-a Bodo Hombah je tada o tome "u poverljivom pismu" obavestio predsednika Srbije Borisa Tadića.

VAC je početkom aprila ponudio državi da otkupi njenih 50 odsto vlasništva u "Politici" za 4,7 miliona evra i preuzimanje "određenih obaveza", ne precizirajući kojih.

Da napomenemo, u sastavu "Politike NM" posluju dnevni list "Politika", "Sportski žurnal" i štamparija.

"Ist medija" potpuno nepoznata u Rusiji

Novi vlasnik polovine "Politike" nije poznat srpskoj javnosti. Stoprocentni vlasnik moskovske "Ist medija grupe" (East Media Group) je Aleksandar Trbović, saznaje Beta.

Ta firma registrovana je 12. januara ove godine
sa sedištem u ulici Arhangelski pereulok broj 9 u Moskvi, sa osnivačkim kapitalom od 10.000 rubalja, odnosno 250 evra.

Generalni direktor kompanije je Uroš Stefanović
, piše u registracionoj bazi Poreske službe Moskve.

Izvori upućeni u medijsku situaciju u Rusiji rekli su agenciji Beta da je ta firma potpuno nepoznata i da nema nikakvog uticaja u Rusiji.

Inače, Uroš Stefanović je, kako pišu "Novosti", jedan od najbližih saradnika Miroslava Bogićevića. Na ruskim poslovnim sajtovima pojavljuje se i kao menadžer prodaje u „Farmakom akumulatorima“, sa sedištem u Moskvi. Stefanović je Beograđanin, advokat, koji prema informacijama „Novosti“ duže vreme živi u Moskvi, gde je i završio studije. Kompanija „Ist medija grup“, čiji je Stefanović zvanično prvi čovek, prema saznanjima „Novosti“ ne posluje na moskovskoj adresi koja je prijavljena Agenciji za privredne registre. Ključni čovek „Ist medija grupe“ je, kako pišu "Novosti", Milan Barišić, koji je zvanično direktor „Farmakom akumulatora“. U firmama Miroslava Bogićevića u Moskvi zaposlen je i Janko Đurić, nekadašnji predsednik opštine Vladimirci, koji je bio i šef predstavništva Privredne komore Srbije u ruskoj prestonici.

Vlasnik "Farmakoma" Miroslav Bogićević izjavio je za Press da nije ni na koji način uključen u ovu kupovinu.

Vest zatekla sve u Politici

Vest o prodaji VAC-ovog udela u „Politici“ zatekla je čelne ljude ove kuće. Većina je, kažu, saznala za to ili iz medija ili sa sajta Agencije za privredne registre, na kome je u utorak promenjena vlasnička struktura „Politike NM“.

"Nisam znao ništa zvanično o prodaji, ali to i nije moj posao," rekao je za "Novosti" Dragan Bujošević, glavni urednik lista „Politika“. "Čuo sam od prijatelja koji se informisao na sajtu APR."

"Vest me je iznenadila i smatram da je trebalo, kao suvlasnici, da budemo bar obavešteni," kaže za „Novosti“ Zefirino Grasi, direktor „Politike a.d.“. "Sredinom marta dobili smo od VAC-a, po pravu preče kupovine, ponudu da kupimo njihov udeo. Neke pojedinosti o obavezama koje treba da preuzmemo nisu bile jasne, pa smo im tražili pojašnjenja i postavili pitanja na koja nismo nikada dobili odgovor. Sada smo, kao i svi ostali građani, saznali da je VAC prodao akcije. Moramo da se konsultujemo sa pravnicima da vidimo je li cela transakcija protivzakonita i šta nam je činiti."

Odlazeći ministar kulture Predrag Marković nije želeo da komentariše prodaju firme koja izdaje najstariji list na Balkanu, samo je u svom stilu za "Novosti" rekao: "Ministarstvo kulture nema ništa sa vlasništvom medija, niti smo mi određivali predstavnika državnog kapitala u Politici."

Ostojić: Upozoravali smo, ovo je slika vlasti

Krajem prošle godine LDP je izašao u javnost sa tvrdnjom da je list "Kurir" dobio novac od države da otkupi deo koji je u vlasništvu nemačkog VAC-a u dnevnim novinama "Politika", "Večernje novosti" i "Dnevnik".

Funkcioner te partije Zoran Ostojić je tada naveo da "vrh države preko svog čoveka u 'Kuriru', izvesnog gospodina Bjelopetrovića hoće da preuzme 'Politiku'.

On danas za B92 kaže da se pokazalo da je LDP bio u pravu kada je pre više od pola godine upozoravao na netransparentnu prodaju Vacovog udela u "Politici".

"Ovo je prava slika odlazeće vlasti, ali i dolazeće vlade koja svoj mandat počinje ovako - skandalom oko prodaje nacionalne institucije na netransparentan način. Pravo je pitanje zašto dražva nije iskoristila pravo preče kupovine i da li joj je to bilo uopšte ponuđeno. Skandal je i način na koji smo saznali kao i to kako je vlasništvo "Politike" promenjeno", kaže Ostojić za B92.

UNS zaprepašćen prodajom preko noći

Udruženje novinara Srbije zaprepašćeno je saznanjem da je naš najstariji dnevni list Politika, krišom i preko noći promenio vlasnika.

Iza leđa javnosti, udeo nemačkog VAC-a u vlasništvu Politike od pedeset posto prodat je do sada potpuno nepoznatoj firmi Ist media grup (East Media Group) sa sedištem u Moskvi, čiji je direktor izvesni Uros Stefanović, piše u saopštenju UNS-a.

UNS podseća da je Politika važna srpska institucija o čijoj sudbini je država preuzimala brigu i na taj način što je zadržala polovinu vlasništva, "zlatnu akciju" u uređivačkim i izdavačkim poslovima i pravo preče kupovine u slučaju prodaje VAC-ovog dela. UNS zahteva da odlazeća Vlada Srbije, premijer Mirko Cvetković, ministar kulture Predrag Marković i zamenik premijera Ivica Dačić, podrobno obaveste javnost o svim okolnostima ove skandalozne transakcije.

Prema saznanju UNS-a, imućni biznismen Miroslav Bogićević, jedan od finansijera Demokratske stranke, povezan je sa Ist media grupom, a mesecima je nagoveštavano da će upravo on finansirati kupovinu Politike, posredstvom Kurira ili na drugi način, podseća UNS,

UNS traži da Cvetković, Marković i Dačić hitno odgovore da li su utvrdili ko je konačni vlasnik Ist media grupe i odakle potiče novac za ovu kupovinu.

Pitanja koje Udruženje novinara Srbije javno postavlja su sledeća:

"Šta je sa pravom preče kupovine koje je država imala preko Politike AD? Da li je Miroslav Bogićević povezan sa Ist media grupom? Da li Komisija za zaštitu konkurencije zna ko je pravi vlasnik Ist media grupe? Kojom brzinom je antimonopolska komisija izdala rešenje kojim je odobrena kupovina? Da li je Uprava za sprečavanje pranja novca proverila poreklo kapitala? Ko je dao bankarsku garanciju, odnosno pokriće za kredit kojim je kupljena Politika? Da li je istina da se radi o transakciji vrednijoj od deset miliona evra? Šta je država preduzela da se uveri da iza transakcije ne stoji kapital sumnjivog porekla? Šta je razlog ekspresnog upisa novog vlasnika Politike u Agenciji za privredne registre, odnosno juče kada je i zahtev podnesen? Da li je tačno da je advokatica Ist media grupe bivša zamenica direktora APR?"

Čemu tolika žurba i tajnost, pita se UNS.

Ova medijska organizacija upozorava i staru i novu vlast u Srbiji da sve okolnosti prodaje Politike moraju biti do kraja javne budući da je reč o važnom javnom dobru koje pripada građanima, tradiciji i kulturi srpskog naroda.

UNS podseća novu vlast da se koalicionim sporazumom obavezala da će "u potpunosti obezbediti javnost i transparentnost vlasničke strukture u medijima".

Asocijacija medija: Hitna reakcija države

Upravni odbor Asocijacije medija ocenio je da je promena vlasničke strukture lista "Politika" bila netransparentna i da očekuje hitnu reakciju nadležnih državnih organa, kojom bi se učinila transparentnom nova vlasnička struktura najstarijeg dnevnog lista na Balkanu.

"Više puta do sada UO Asocijacije medija je insistirao na potrebi apsolutne transparentnosti promene vlasništva, posebno u onim medijima u čijoj vlasničkoj strukturi učestvuje država", navodi se u saopštenju UO.

Kako smatraju u tom telu, "neprimereno je i neodrživo ponašanje koje promenu vlasničke strukture u dnevnom listu 'Politika' svodi na nivo slučajno ili usputno dobijene nevažne informacije - posebno kada se o novom vlasniku ništa ne zna".

Takvo ponašanje, kako tvrde u Asocijaciji, ostavlja mesta najraznovrnisjim spekulacijama u pogledu stvarnih i skrivenih vlasnika i očigledna je potreba da javnost sa tim postupkom bude upoznata na adekvatan način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

154 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: