"Ne propuštamo istorijsku šansu"

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Ivica Dačić obećao je danas da socijalisti neće propustiti priliku da iskoriste istorijsku šansu da polože ispit zrelosti.

Izvor: B92

Utorak, 17.07.2012.

18:11

Default images

Dačić je, na obeležavanju 22 godine od osnivanja SPSu centru Sava, zahvalio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću što mu je poverio mandat za sastav vlade i poručio - "ja sad neću da ga vratim".

On se zahvalio i Srpskoj naprednoj stranci na predlogu da se formira ovakva parlamentarna većina.

"Postoji svest o tome da li možemo da radimo zajedno i da li je to u interesu građana. Mislim da to može i više i brže i mudrije, smelije, ali i pametnije", poručio je Dačić i podsetio da sada predstoji izbor parlamentarne većine i nove Vlade Srbije.
Beta
"Obećavam da ćemo biti bolji jer smo učili na svojim greškama... naravno, vlada mora da funkcioniše kao tim", rekao je Dačić.

On je rekao da je strateški cilj Srbije da ide ka EU, ali da dok ne stigne do članstva mora da gradi demokratsko društvo, zasnovano na demokratskim standardima, nacionalnoj ravnopravnosti, socijalno odgovorno.

"Želimo da stvaramo drugačiju Srbiju od one koja je sada. Želimo da bude ponosna država, da bude poštovana. Da bismo bili poštovani od drugih moramo da poštujemo sami sebe“, objasnio je on.

"Mi želimo Srbiju koja će biti faktor mira i stabilnosti u regionu. Želimo Srbiju u kojoj će svi građani biti ravnopravni i osećati je kao svoju zemlju“, podvukao je Dačić.
Beta
SPS se, prema njegovim rečima, od drugih stranaka razlikuje u tome što insistira više na socijalnoj pravdi.

"Zato neko govori da smo utopisti, da nije realno, ali mislim da bolujemo od druge bolesti, a to je da je za nas vreme stalo pre 12 godina, i da ne postoje nikava upoređivanja što se desilo u modernom svetu. Ako je prošlost da postoje narodne inicijative, veća prava radnika, penzionera, socijalna pravda, ne znam šta treba da bude budućnost“, poručio je on obećavši da će SPS biti još bolji jer je učio na svojim greškama.

Dačić je izrazio zadovoljstvo što 22 rođendan SPS obeležava posle izvanrednog izbornog rezultata koji je ostvaren.

"Ostvarili smo najbolji rezultat posle 2.000 godine. To je za nas velika obaveza, upravo zbog toga što vreme u kojem zivimo nije jendostavno“, naglasio je on.

"Bilo je mnogo iskušenja teških odluka koje je bilo važno donositi za celu državu i celi narod. Bilo je dobrih rezultata i grešaka. Ali najvažnije od svega je bilo da smo imali dovolhjno vremena i da uočimo svoje greške da ić ispravljamo i da se posle nokauta podignemo“, kazao je on.

"U ovoj sali ima i mnogo onih koji su nas rušili 2000. godine, ja im zahvaljujem, jer da nas nisu rušili ne bismo se uspravili, shvatili svoje greške i danas stajali ovde", rekao je Dačić.
Tanjug
Posebne reči hvale Dačić je imao za svoje koalicione partnere iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvene Srbije, rekavši da je to jedna od retkih koalicija u Srbiji koja je u nepromenjenom obliku prošla kroz dva izborna ciklusa.

"Zahvalan sam što je našoj koaliciji pružena prilika da pokažemo da Srbija može mnogo više - brže ali i mudrije, smelije ali i pametnije, da pokažemo da nam je na prvom mestu budućnost naše zemlje i građana", rekao je Dačić.

Kada je reč o SPS, Dačić je rekao da se "suočavamo sa novim uslovima, novom društvenom scenom, novim rasporedom političkih snaga, ali nažalost problemi nisu novi, oni su državnog karakreta i državnog poretka, u socijalnoj ravni i shodno tome uloga SPS kao partija levice, socijaldemokratske orijentacije veoma značajna za čitavo društvo."
Tanjug
Govoreći o boji partije, on je podsetio da crvena boja nije nastala kao odraz nekih marketinških igara već u znak sećanja na krv koja je pala radničke klase pre više od 100 godina.

Istovremeno je izrazio žaljenje što na godišnjici ne vidi baš sve koji su tada bili nosilje stranke.

Ne vidim ih ne zato što nisu više žive, već što su se umorili, potrošili, neki uplašili, neki prešli u druge stranke“, podvukao je on dodajući da treba voditi računa kada se planiraju ipredlažu ljudi za funkcije.

Pozdravljajući predsednika Srbije Nikolića, on je rekao da mu želi da mu mandat bude uspešan da bude predsednik Srbije koja će na kraju mandata biti država koja će znati šta hoće, da će imati jasnu politiku, smelosti i hrabrosti da je vodi.

Nikolić: Nisam očekivao koaliciju SNS sa socijalistima

Beta
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas, na proslavi SPS-a, da svi zajedno moraju da rade kako bi izvukli Srbiju "iz bezdana u kojem se nalazi".

Nikolić je okupljenima poručio da preuzimaju odgovornost za državu u "ovom teškom vremenu".

Predsednik Srbije izjavio je da nije očekivao da će naprednjaci praviti vladajuću koaliciju sa Socijalističkom partijom Srbije, ali da činjenica da se to dešava dokazuje da su se srpski političiri uozbiljili i da su svesni da je interes Srbije iznad svega.

"Nisam bio vaš kandidat za predsednika, niti sam mislio previše da ćete biti moji kandidati za sastavljanje vlade, ali Srbija nas je sve uozbiljila, Srbija traži da joj se da jer od nje se dosta uzimalo", rekao je Nikolić.

Nikolić je apelovao na sve političare koji učestvuju u pravljenju vladajuće koalicije da budu strpljivi i da interese države pretpostavljaju interesima stranaka.
Beta
"Kao što je Srpska napredna stranka uspela da proguta i odmeri dva-tri puta pa da reže, sve vas koji formirate vladu molim da odmerite dva-tri puta pa da režete, jer nije ovde u pitanju interes jedne stranke, u pitanju je interes zemlje, i mi svi zajedno možemo da izvučemo Srbiju iz bezdana u kojem se nalazi", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da bi današnjoj proslavi socijalista prisustvovao i da lider socijalista Ivica Dačić nije mandatar za sastavljanje nove vlade.

Predsednik Nikolić je, osvrćući se na uvodni govor Dačića u kojem ga apostrofirao nizom pohvala, u šali prokomentarisao da bi on da je situacija obrnuta i da je Dačić taj koji je njemu poverio mandat za sastav vlade potrošio malo više reči da nahvali svog predsednika.

On se takođe našalio rekavši da nikad ne bi rekao da će SPS da traje 22 godine.

Prema njegovim rečima, SPS je prva stranka koja ga je pozvala na skup od kada je postao predsednik Republike.

Nikolić je u šaljivom tonu dodao da bi došao čak i da socijalisti nisu odlučili da vladu prave sa SNS.
Beta
Svečanost socijalista održava se u beogradskom Sava centru. Dačić je podsetio da je SPS baš u Sava centru i nastao pre 22 godine. Skupu prisustvuju i lider Socijaldemokratske partije Rasim Ljajić, predsednik PUPS Jovan Krkobabić, članica Predsedništva URS Verica Kalanović, vršilac dužnosti predsednika SNS Aleksandar Vučić, predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin i predstavnici diplomatskog kora i brojne javne ličnosti, među kojima i sportista Nenad Borovčanin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: