Grubač: Ustav Srbije prevaziđen

Bivši predsednik Saveznog ustavnog suda Momčilo Grubač kaže da se Ustav Srbije mora menjati jer je "prevaziđen" i jer nije donet na legitiman način.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 17.07.2012.

09:35

Default images

"Pitanje izmene Ustava besumnje predstavlja prvorazredno pitanje u Srbiji i što pre do toga dođe, tim bolje", rekao je Grubač za novosadski list "Mađar so".

On je ocenio da nije problem u odluci Ustavnog suda da suspenduje pojedine nadležnosti Vojvodine, već je problem u samom Ustavu Srbije.

"Ustav je, naime, stvorio dve vrste autonomije: jedna je južna, a druga severna autonomija. Već i ta činjenica izaziva sumnju i nikako ne može biti smatrana legitimnim načinom rešavanja. Upravo zbog toga, ali i zbog mnogih drugih razloga, recimo i zbog evropskih integracija, bićemo prinuđeni da ga menjamo", rekao je Grubač.

On upozorio da uporno guranje pod tepih pitanja definisanja autonomije Vojvodine može da dovede i do dramatičnije situacije, pa i do napetosti i do protesta.

"Nikada pitanje autonomije nije zaista stiglo na dnevni red, nikada politički predstavnici Vojvodine i republike o njemu suštinski nisu razgovarali", kazao je Grubač.

On je podsetio je da je referendum o Ustavu Srbije 2006. godine u Vojvodini propao i ocenio da je to "jedan prilično jasan signal", koji bi bilo koja vlast bila obavezna da registruje i primi k znanju.

"Desilo se, međutim, da je država ćutke prešla preko toga i nije na dnevni red stavila ni to pitanje, što je dovelo do sadašnje situacije", kazao je Grubač.

Ješić: Ustav treba menjati

Vojvodina će poštovati odluke Ustavnog suda o nadležnostima te pokrajine, iako bi Ustav Srbije definitivno trebalo menjati, rekao je potpredsednik pokrajinske vlade Goran Ješić i istakao da je mandatar za sastav vlade Ivica Dačić u pravu kad kaže da je dosadašnja vlast odgovorna za nastale probleme oko autonomije Vojvodine.

"Ustav Srbije mora da se promeni posle široke javne rasprave, kako bi bili omogućeni pre svega regionalizacija i decentralizacija zemlje i u tom smislu brži razvoj Vojvodine", rekao je Ješić novinarima prilikom posete Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

Naglasivši da niko u Vojvodini nema separatističke ambicije i da "niko ne priča o tome, sem kad vas priteraju i prave vas budalom", Ješić je ocenio da je mandatar Ivica Dačić u pravu kad kaže da je dosadašnja vlast odgovorna za nastale probleme oko autonomije Vojvodine.

"Čini mi se da trećinu sudija Ustavnog suda imenuje direktno predsednik Republike, a, između ostalog, predsednik Ustavnog suda je rodom iz Vojvodine", rekao je Ješić.

On smatra da je Ustav Srbije "nedemokratski akt", koji je, kako je rekao, napravio "gomilu funkcionalnih problema", pre svega kada je reč o lokalnim samoupravama, decentralizaciji, agrarnoj politici, ali i u drugim oblastima.

Uz napomenu da bi zbog toga Ustav trebalo promeniti, Ješić je istakao da se najnovije odluke Ustavnog suda u vezi sa Vojvodinom moraju poštovati i istovremeno pokušati da se nađe izlaz i da "radimo to što mislimo da treba da radimo, ali ne kršeći Ustav".

Novoizabrani potpredsednik pokrajinske vlade je dodao da će Vladi Vojvodine predložiti ocenu ustavnosti dosadašnjih akata republičke vlade, pre svega kada je reč o poštovanju ustavne odredbe da sedam odsto budžetskih sredstava treba da pripadne toj pokrajini, tvrdeći da taj iznos "nikada nije došao u Vojvodinu".

Ješić očekuje normalnu saradnju sa budućim ministrom poljoprivrede, kako bi ta oblast normalno funkcionisala i jer je to u interesu i pokrajine i države u celini.

Na pitanje da li bi Goran Knežević, koji u medijima slovi kao budući ministar poljoprivrede, bio odgovarajuće rešenje za to mesto, Ješić je odgovorio da ne želi da ulazi u kadrovska rešenja drugih stranaka, ali je naglasio da ministar poljoprivrede mora da bude iz Vojvodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: