Nastavak dijaloga BG-PR u avgustu

Srbiji ostalo veoma malo vremena da ispuni ono što EU od nje očekuje da bi ove godine mogla da dobije datum za početak pregovora za članstvo, pišu Novosti".

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.07.2012.

07:31

Default images

Izveštaj o napretku Evropske komisije očekuje se u oktobru, ali nevolja je u tome što cela visoka evropska administracija koristi kolektivni godišnji odmor u avgustu, do kojeg je ostalo još svega dve nedelje. Odmah po povratku, početkom septembra, tim Štefana Filea počinje da piše izveštaj.

Svaki napredak postignut i za vreme ovog perioda ući će, naravno, u Fileovu procenu, ali neće je suštinski izmeniti. Da bi mogla da se nada preporuci Evropske komisije Srbija, kao što je poznato, mora dalje da napreduje u normalizaciji odnosa s Prištinom. Da bi se to dogodilo, mora najpre da bude zakazana nova runda dijaloga. Pod idealnim okolnostima za to bi ostalo još svega nekoliko dana krajem jula. "Teško je proceniti da li je to izvodljivo. Čak iako vlada počne da radi po planu, treba izabrati pregovarački tim, utvrditi teme razgovora, pripremiti susret, zakazati novi sastanak", navode izvori "Novosti“ u Evropskom savetu redosled preostalih poteza.

Zvanično, EU je spremna za nastavak dijaloga, čim dobije signal iz Beograda. A kada će se to dogoditi, portparol visoke predstavnice Maja Kocijančič za "Novosti“ kaže: "To će biti jasno tek po formiranju nove vlade".

Ipak, Brisel ne želi da se više gubi vreme u nastavku evropskog puta Srbije, pa postoje signali da bi sve moglo da se naglo ubrza, odmah posle izbora nove vlade u Beogradu, odnosno da se pre odlaska na odmor, ili čak tokom avgusta, organizuje bar jedna runda, a da se proces zatim intenzivira u septembru, što bi, ako sve bude teklo po planu, bilo dovoljno za pozitivnu ocenu Štefana Filea u oktobru, koju bi, zatim, u decembru trebalo da overi i Evropski savet.

Srbiji u tome naruku ide i činjenica da Kipar predsedava EU, što bi moglo da utiče na pozitivno tumačenje pojma šta tačno znači "dalji napredak u odnosima s Prištinom“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: