BG: Gužve i bes zbog novih pravila

Prvi radni dan ove nedelje obeležile su i gužve na pojedinim autobuskim stajalištima, na kojima se primenjuje novi Bus plus sistem ulaska i izlaska iz vozila.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 16.07.2012.

11:11

Default images

Od 15. jula putnici u vozila GSP-a ulaze samo na prednja i zadnja vrata, a izlaze na srednja. Uz to, pojačane su i kontrole putnika.

Na većini stajalištima danas su se stvorile velike gužve, autobusi su stajali na stanicama i po 10 minuta dok svi putnici koji su ušli u vozilo nisu otkucali svoje Bus plus karte.

Prema novim pravilima, kontrolori u vozilu proveravaju karte putnicima, dok ih ispred čekaju komunalni policajci. Oni putnike koji nemaju karte ili markice zamole da napuste autobus, a ukoliko ih odbiju u autobus ulaze komunalni policajci i pišu prijavu.

Inače, novi sistem koji je na snazi od 15. jula ideja je Direkcije za javni prevoz, međutim, oni, kao ni Bus Plus nisu ovlašćeni da daju izjave.

Pojačane kontrole nastaviće se do daljeg, kaže za B92 član Gradskog veća Željko Ožegović, jer je to, kako kaže - jedini način da se naplati prevoz.

"Napravićemo analizu toga, videćemo gde su uska grla, gde su zastoji, šta treba popraviti u tome, ali mislim da jednostavno mora da se uradi nešto da bi što veći broj putnika učestvovao u dalje razvoju gradskog saobraćaja," kaže Ožegović.

On je rekao da je gužva nastala jer su pojedini gradjani koji nisu imali kartu, odbijali da prilikom kontrole napuste vozilo.

"U tim situacijama morala je da reaguje komunalna policija što je dovelo do toga da se autobusi zadržavaju u stanicama", naveo je Ožegović u izjavi dostavljenoj Agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, u redovnim okolnostima, s obzirom da šestoro kontrolora pregleda putnike u jednom vozilu, kontrola traje najduže
dva minuta.

"Zbog toga je i apelovano na građane da poštuju nove mere i saopšteno na vreme da će kontrola biti pojačana, na kojim punktovima, kao i u kojim autobusima će kontrola biti stalna", rekao je Ožegović.

On je naveo da su danas "najviše ispaštali" putnici sa kartama, iako je, angažovanjem velikog broja kontrolora, učinjeno sve da do toga ne dođe.

"Mere će ostati na snazi. Preuranjeno je govoriti o eventualnim novim merama ili izmeni postojećih, s obzirom da su počele da se primenjuju pre 48 sati. Naravno, ukoliko uočimo način da se ovaj proces još više unapredi, Grad će to i učiniti", rekao je Ožegović. Autobusi stoje na stajalištima sve dok kontrolori ne provere sve putnike. Takođe, kad kontrola uđe u vozilo nemoguće je kupiti kartu kod vozača.

Veliki broj građana se ne pridržava propisa, a u nekim delovima Beograda kontrola je imala pratnju komunalne policije. Na nekim linijama gde je bilo najavljeno stalno prisustvo kontrolora, nije ih bilo. Na nekim linijama, kako javlja Beta, putnici su negodovali jer je autobus, tokom kontrole karata, stajao dok se svi putnici ne provere.
Na pojedinim autobusima jasno je napisano koja su vrata za ulaz a koja za izlaz putnika, a do kraja leta bi tako trebalo da budu obeležena sva vozila GSP-a.

B92 nije uspeo da dobije izjavu nadležnih u Bus plusu. Ali, evo šta za B92 kažu Beograđani koji su jutros koristili usluge gradskog prevoza:

"Mislim da ovo nije uopšte pametno. Bolje je da kao u Novom Sadu - na zadnja vrata uđeš, a na prednja izađeš. A ne da se guraš, ulaziš na prednja i zadnja, da bi izašao na srednja. To nema nigde".

"Problem je ulaska u autobus i što kasnim na posao zbog toga".

"Nije ništa neubičajeno, samo što je veća gužva".

"Sad i nije neka velika gužva, zato što je raspust, ali videćemo kad se krene na posao u septembru i kad krenu one gužve". Nova pravila Bus plusa izazvala su burne reakcije i čitalaca sajta B92.net. U više stotina odobrenih komentara, čitaoci se uglavnom bune, zameraju što su nova pravila uvedena kako ocenjuju naprečac i smatraju da je sve urađeno po zamisli nekoga ko se apsolutno nikada nije vozio našim gradskim prevozom.

Komentatori na sajtu b92.net između ostalog pišu:

"Ovo bi moglo da funkcionise da imamo metro, ovako samo u snu."

"Naravno, ovo je trebalo mnogo ranije da pocne da se primenjuje."

"Bus-Plus plaćam jer vidim svrhu: GSP mora da ima novac za kupovinu i popravku autobusa. Ali ovo novo pravilo je čista smetnja. Stvoren je problem gde ga nije bilo."

"Ovo je maltretiranje, nazadovanje, smanjenje kvaliteta usluge! Umesto da smisle način da se obračunaju sa švercerima, opet će svi ostali da ispaštaju! Uvek svi što plaćaju ispadnu ovce, i sad će opet sve da ide preko grbače ovih što plaćaju zato što nesposobnjakovići ne umeju da naplate kaznu. I sad će lepo šverceri znati da ne ulaze u ove šljašteće buseve sa stalnom kontrolom, a u ostalima će opet da se švercuju."

"I još nešto, protivzakonito je da na vozačevim vratima bude išta nalepljeno jer mu smanjuje preglednost! Trulo je sve, užas!"

"Očigledno da je BusPlus u finansijskoj dubiozi kad mora protivustavne mere da primenjuje - niko nema prava da u GSP-u, Beogradu, Srbiji, a pogotovu neko privatno lice, da ogranicčva kretanje građanima."

"Još da počnu da određuju gde ko može da sedi."

"Bolje da je obrnuto...da se ulazi na srednja a izlazi na prva i poslednja. Neće dilaziti do zagušenja i čepova. Ali ima li ko da razmišlja o tome..."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

843 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: