"Egiptu treba snažna demokratija"

Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je danas Egipat da se obaveže na "snažnu, postojanu demokratiju", koja će štititi prava svih građana.

Izvor: B92

Nedelja, 15.07.2012.

18:25

Default images

Klintonova je izrazila nadu da će takva demokratija biti i po meri pristalica izabranog islamističkog predsednika, ali i manjina koje se boje represije nove vlade.

SAD će "tražiti od svake izabrane vlade da podržava inkluziju, da osigura da će talenti svih Egipćana biti stavljeni u službu izgradnje nove budućnosti za tu drevnu i izuzetno važnu zemlju", rekla je Klintonova grupi uvaženih žena, posle sastanka sa načelnikom Generalštaba egipatske vojske, feldmaršalom Huseinom Tantavijem.

Imajući u vidu da je Egipat posle višedecenijskog svrgnutog lidera Hosnija Mubaraka zapao u tešku političku krizu, Klinton je pokušala da pomiri obe suprotstavljene strane: i novoizabranog predsednika Mohameda Morsija iz Muslimanskog bratstva, i generale koji su preuzeli vlast posle prošlogodišnjeg narodnog ustanka.

Politička tranzicija bila je centralna tema u njenim razgovorima sa Tantavijem, ali i ekonomska situacija u zemlji.

"Došla sam u Kairo, delimično, da pošaljem veoma jasnu poruku da SAD podržavaju univerzalna prava svih ljudi. Podržavamo demokratiju. Ali demokratija mora da bude više od pukih izbora. Ona treba da znači da će većina štititi prava manjine", rekla je Klinton.

Ona je dodala da su "Egipćani mnogo žrtvovali da dođu do trenutka u kome su" i da je "snažna i postojana demokratija koja će poštovati vladavinu prava, i štititi prava svih, najbolji način za njih da realizuju svoje nade".

Američka državna sekretarka je ukazala da želi da vojska sarađuje sa novim islamističkim liderima u punoj tranziciji na civilnu vlast.

Agencija AP, međutim, ocenjuje da, imajući u vidu da je Vašington odobrio još jednu ogromnu isporuku vojne pomoći Kairu, ostaje nejasno kakav uticaj imaju SAD i da li zapravo ponovo žele da uspostave čvrsto vojno partnerstvo sa nekadašnjim važnim arapskim saveznikom.

Nedugo posle razgovora sa Klintonovom, Tantavi je u gradu Isamliji rekao da oružane snage neće dozvoliti "određenoj grupi" da dominira zemljom.

On nije spomenuo nijednu posebnu organizaciju, ali je u svom komentaru jasno aludirao na Morsijevu Muslimansku braću.

Tantavijev vojni savet umanjio je Morsijeve moći uoči njegove inauguracije na predsedničku funkciju prošlog meseca i raspustio parlament u kome su dominirali islamisti. Obe te akcije stvorile su atmosferu u kojoj niko nije siguran ko zapravo vodi zemlju, i u kom pravcu, navodi AP.

Klinton, koja je juče doputovala u dvodnevnu posetu Egiptu, razgovarala je i sa Morsijem, kao i sa šefom diplomatije Mohamedom Amrom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: