SNP: Nema uslova za fer izbore u CG

Najjača crnogorska opoziciona stranka Socijalistička narodna partija (SNP) ocenila je da sada ne postoje fer i demokratski uslovi za izbore.

Izvor: B92

Nedelja, 15.07.2012.

16:58

Default images

SNP je poručila da ideja bojkota predstavlja krajnji, ali legitiman korak, ukoliko se ne obezbede uslovi za slobodne izbore.

U saopštenju sa sednice Izvršnog odbora SNP-a ta stranka je pozvala sve političke subjekte u Crnoj Gori, kao i državne organe, da svojim aktivnim delovanjem omoguće sprovođenje narednih predsedničkih i parlamentarnih izbora u 2013. godini u fer i demokratskim uslovima, koji u ovom trenutku ne postoje.

SNP je najavila da će inicirati izmene izbornog zakonodavstva, koje obezbedjuju sankcionisanje neregularnosti vezanih za zloupotrebu državnih resursa u partijske svrhe.

Najjača opoziciona stranka upozorila je da se u biračkom spisku Crne Gore nalazi upisano preko 30.000 osoba više od broja punoletnog stanovništva, utvrdjenog na popisu iz 2011. godine.

SNP smatra da ideja bojkota izbora predstavlja krajnji, ali legitiman korak, ukoliko se ne obezbede fer i demokratski uslovi za njihovo održavanje , navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ne spominje inicijativa dela opozicije o formiranju Demokratskog fronta, koji bi trebalo da koordinira bivši diplomata Miodrag Lekić.

Termin redovnih predsedničkih i parlamentarnih izbora u Crnoj Gori je proleće naredne godine, ali je sve izvesnije da će se oni održati na jesen ove godine.

U Crnoj Gori nedavno su osnovane tri nove političke partije - Pravedna Crna Gora, Pozitivna Crna Gora i Pokret vladavine prava, što je u javnosti ocenjeno kao dobar signal da se uskoro pripremaju parlamentarni izbori. Konačnu reč o tome da li će u Crnoj Gori na jesen ove godine, umesto u redovnom terminu na proleće naredne godine, biti istovremeno održani predsednički i parlamentarni izbori daće šef države Filip Vujanović, pošto je njegova ustavna nadležnost da odredi termin glasanja, odnosno odluči da li će sebi skratiti mandat. Prevremenim parlamentarnim i predsedničkim izborima trebalo bi da prethodi odluka Skupštine Crne Gore o skraćenju mandata, kao i pristanak Vujanovića da se predsednički izbori održe pre redovnog roka.

Prema Ustavu, izbore za predsednika Crne Gore raspisuje predsednik Skupštine, najkasnije 120 dana pre isteka mandata šefa države i oni se moraju održati u roku od 60 do 90 dana od dana raspisivanje.

Kada su u pitanju prevremeni parlamentarni izbori, potrebno je da Skupština prethodno sebi skrati mandat. Parlament to moze uraditi na predlog predsednika države, vlade ili 25 poslanika, nakon čega je na šefu države da odredi datum održavanja izbora u roku od 60 do 100 dana od njihovog raspisivanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: