Dačić 26. jula kod Ketrin Ešton

Ivica Dačić bi, ako 23. jula postane novi srpski premijer, tri dana kasnije u Briselu o strategiji nove srpske vlade trebalo da razgovara sa Ketrin Ešton.

Izvor: B92

Nedelja, 15.07.2012.

12:27

Default images

Iako u kabinetu šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton još nisu mogli da i zvanično potvrde susret Ketrin Ešton i viđenog srpskog premijera, rečeno je da se to načelno može očekivati, a i sam Dačić je najavio dolazak u Brisel.

U evropskim diplomatskim izvorima se ukazuje na to da prva međunarodna poseta Dačića kao premijera sedištu EU treba da pokaže da će i nova vlada u Beogradu biti čvrsto opredeljena za put Srbije ka članstvu u evropskoj dvadesetsedmorici.

Ovi zvaničnici su stavili do znanja da bi to trebalo da bude prilika da Dačić u susretu s visokom predstavnicom Unije obrazloži i neke izjave koje su, kao recimo najnovije kritike na račun banaka u Srbiji, izazvale nedoumice u EU.

U evropskim krugovima, koji prate bliže razvoj u Srbiji, se takođe očekuje da novi premijer između ostalog razjasni i kako, uz bitku protiv korupcije, novi kabinet u Beogradu delatno i opipljivo misli da se izbori sa ponovo rastućim budžetskim deficitom i javnim dugom.

Smatra se da je izvesna nepoznanica kako će srpska nova vlada obezbediti veće budžetske prihode, ne stalnim novim zaduživanjem, već možda podsticanjem rasta proizvodnje i izvoza, i drugim merama.

U Briselu takođe očekuju i odgovor na pitanje hoće li nova vlada krenuti u nužne strukturne reforme, uključujući pitanje mnogih ekonomski nerentabilnih državnih, javnih firmi i kompanija, čije je gubitke dosad pokrivala država.

Tema će, kako procenjuju izvori u Briselu, svakako biti sređivanje odnosa Beograda i Prištine, budući da Evropska komisija treba da bude u mogućnosti da izvesti Evropski savet da je Srbija ispunila uslove za pokretanje pregovora o članstvu s EU.

Ključni uslov za to je i što brža obnova dijaloga Beograd-Priština, utoliko pre što je i srpski predsednik Tomislav Nikolić prilikom nedavnog boravka u Briselu ocenio da bi taj dijalog trebalo podići na viši, politički nivo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: