Šamoni: Pomen poginulim alpinistima

Devet sveća zapaljeno je na oltaru crkve u gradiću Šamoni u francuskim Alpima, svaka za po jednog od alpinista koji su pre dva dana poginuli u snežnoj lavini.

Izvor: B92

Subota, 14.07.2012.

18:14

Default images

"Napustili su nas prebrzo, kao kada plamen, pre nego što stigne da nas obasja punom svetlošću, prebrzo ugasi snažan nalet vetra", rekao je sveštenik Žorž Viljano tokom crkvene službe, koju je održao zajedno s protestantskim velikodostojnikom.

Uporedo sa paljenjem sveća, izgovarana su imena nastradalih - troje Nemaca, jednog Švajcarca, dva Španca i tri Britanca, u prisustvu malog broja prijatelja i porodica žrtava, kao i dva danska planinara koja su preživela nesreću, preneo je AFP.

Prema rečima zvaničnika iz Šamonija, tela dva Španca već su prebačena u Španiju, a posmrtni ostaci ostalih žrtava biće vraćeni u ponedeljak u zemlje iz kojih potiču.

Alpinisti su, u trenutku kada se na njih u četvrtak ujutru obrušila lavina, prelazili preko alpskog vrha Mon Modi, što u prevodu sa francuskog znači "ukleti vrh".

U obrušavanju lavine povredjeno je 12 planinara, medju njima i državljanin Srbije - Nišlija Miloš Janković (32). Mon Modi se uzdiže na 4.465 metara visine i smatra se jednom od najtežih planinarskih staza na Mon Blanu.

Svakog leta približno 20.000 alpinista pokušava da se uspne na taj vrh zapadnoevropskog planinskog masiva, dnevno i do 500 njih, podseća francuska agencija.

Ovo je najteža planinska nesreća u Francuskoj od avgusta 2008, kada je u lavini poginulo osam alpinista, četiri iz Nemačke, tri iz Švajcarske i jedan austrijski vodič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: