Protest Španaca zbog mera štednje

Nekoliko stotina zaposlenih u državnim službama u Španiji protestovali su u Madridu i Valensiji zbog odluke vlade da sprovede mere štednje.

Izvor: Beta

Petak, 13.07.2012.

22:03

Default images

Tim merama bi trebalo da se smanje plate i povećavaju porezi.

Cilj novog paketa mera štednje vlade u Madridu je da se u budžetu do 2015. uštedi 65 milijardi evra zbog velikog deficita.

Oko pet stotina demonstranata u Madridu bili su o obučeni u crninu, neke žene su nosile i crni veo, a tokom protesta saobraćaj je bio blokiran na nekoliko mesta u centru grada.

Protesti su organizovani i u Valensiji, gde je više stotina zaposlenih u ministarstvu pravde uzvikivalo "Ruke u vis, ovo je pljačka".

Državni službenici u Španiji primaju platu 14 puta godišnje, ali su one 2010. godine u okviru prvog paketa mera štednje bile smanjene za oko pet odsto.

Španska vlada namerava da državnim službenicima ukine platu koju su dobijali pred Božić.

Merama štednje biće pogođeni i španski premijer, članovi njegovog kabineta i poslanici. U Španiji trenutno ima oko tri miliona zaposlenih u državnim službama.

Posle sastanka ministara na kojem su usvojene odluke o povećanju poreza na promet i smanjenju troškova, zamenica španskog premijera Saens de Santamarija rekla je da "Španija prolazi kroz jedan od svojih najdramatičnijih trenutaka".

Ona je kazala da mere štednje nisu jednostavne i lake, niti popularne, ali da će vlada učiniti sve da bi one bile sprovedene što je pravednije moguće.

Španska vlada izložena je oštrim kritikama zato što mere štednje pogađaju srednju i radničku klasu, a ne bogati sloj stanovništva.

"Vlada treba da juri velike kompanije koje ne plaćaju porez, i bankare koji su počinili prevare i doveli ovu zemlju do dna. Umesto toga mi moramo da plaćamo" rekao je 52-godišnji Pablo Gonzalez koji radi u lokalnim vlastima.

Povećanje poreza na promet stupiće na snagu 1. septembra, a ostale mere štednje, među kojima je i odluka da se starosna granica za odlazak u penziju sa 65. poveća na 67 godina počeće da se sprovode nešto kasnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: