Država ćuti o pomoći alpinisti

Srpski državljanin Miloš Janković, povređen u snežnoj lavini u Šamoniju, nalazi se u bolnici. On se oseća dobro i očekuje da će sutra napustiti bolnicu.

Izvor: B92

Petak, 13.07.2012.

17:11

Default images

Njegova porodica pokušava da organizuje transport za Srbiju.

Iz Ministarstva spoljnih poslova još ne saopštavaju da li će im i kako pomoći. Četvoro planinara, za koje se verovalo da su nestali u snežnoj lavini u francuskom alpskom skijalištu Šamoni, su živi.

Ukleti vrh, Mon Modi, odneo je devet žrtava. U obrušavanju lavine povređeno je 12 planinara. Jedan alpinista sa teškim povredama prebačen je u bolnicu u Sionu, dok je šestoro alpinista već napustilo bolnicu. Četvroro nađenih su preživeli, jer je njih dvoje odustalo od uspona, a dvoje izabralo drugu rutu.

"Nismo dobili nikakva upozorenja da postoji rizik od lavine. Ne možete predvideti da bi moglo da dođe do opasnosti. Juče ništa nije ukazivalo da bi moglo da dođe do nesreće", kaže Žan Lui Verdijer, zamenik gradonačelnika Šamonija.

Komad leda i slabo pričvršćeni vezovi prilikom penjanja mogući su uzroci nesreće.

Jankovića je u bolnici u Šamoniju posetio šef Konzulata Srbije u Strazburu. Janković ima nagnječenje rebara i sabijanje dva kičmena pršljena, ali je pokretan. Konzul je pronašao njegov zagubljeni pasoš, tako da državljanin Srbije može nesmetano da napusti Francusku.

U akciju povratka u zemlju nameravaju da se uključe Ministarstvo omladine i sporta i Alpinistički savez Srbije, koji će snositi deo troškova povratka.

U međuvremenu, u Šamoni su stigle porodice devetoro poginulih alpinista. Među nastradalima je i troje britanskih državljana. I preživeli i vlasti navode da je ovakvu tragediju bilo nemoguće predvideti.

"Situacija na planini je bila normalna, nije bilo nikakvih naznaka da će doći do lavine. Penjači su bili dobro opremljeni. Nažalost, bili su na mestu gde se veliki komad leda odvojio od stena i pao preko njih. Kako su mi zvaničnici rekli, oni nisu uradili ništa nepromišljeno", kazao je Piter Rikets, ambasador Velike Britanije u Francuskoj.

Svakog leta skoro 20.000 alpinista pokušava da se popne na Mon Mondi.

Ovo je jedna od najtežih nesreća koje su se na ovom planinskom vrhu dogodile u poslednijih desetak godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: