USS: Neustavna i Tadićeva funkcija

Ustavni sud Srbije proglasio neustavnom i vladinu odluku o Nacionalnom savetu za infrastrukturu kojom je predsednik Srbije imenovan za predsednika tog tela.

Izvor: Beta

Petak, 13.07.2012.

11:23

Default images

Savet je formiran u julu 2008, a za predsednika je imenovan predsednik Srbije Boris Tadić, dok je za njegovog zamenika postavljen tadašnji potpredsednk Vlade Mlađan Dinkić.

Ustavni sud ocenio je da se nadležnosti predsednika Republike mogu konstituisati jedino Ustavom. "Bilo koji akt, mera ili radnja Vlade kojom bi bila dodirnuta ustavna ovlašćenja predsednika Republike nezamisliv je u parlamentarnoj republici".

Kako se navodi, Vlada je odlukom kojom se predsednik Srbije imenuje za predsednika Saveta, jednog organa ili tela nejasne prirode sa širokim
delokrugom rada, koji je ustanovila Vlada, unosi nepoželjna konfuzija u Ustavom utvrđeno uređenje vlasti, da se time razorno deluje na Ustavom uspostavljene odnose izmedju glavnih nosilaca izvršne vlasti.

Ustavni sud smatra da imenovanje predsednika Srbije u telo koje obavlja poslove koji pripadaju izvršnoj funkciji, ali se načelno nalaze izvan ustavnih kompetencija predsednika Republike, može da vodi ne samo neprihvatljivom preplitanju funkcija nego i stvaranju konfliktnih odnosa u samom vrhu izvršne vlasti.

Sud je zauzeo stav da Vlada nema ustavnog ovlašćenja da imenuje predsednika Republike na javnu funkciju, posebno onda kada njeno obavljanje nije neposredno obuhvaćeno ustavnim nadležnostima predsednika Republike, jer se u tom slučaju, zapravo ustanovljavaju dopunska ovlašćenja i dužnosti predsednika Republike.

"To ne znači, međutim, da se zauzimanjem ovog stava apsolutno isključuje bilo kakva mogućnost da predsednik Republike tokom trajanja predsedničkog mandata istovremeno obavlja i neku drugu javnu funkciju", naveo je Sud.

Za članove Saveta pre četiri godine izabrani su ministri Milutin Mrkonjić, Petar Škundrić, Diana Dragutinović, Jasna Matić, Oliver Dulić, Verica Kalanović, Saša Dragin, Božidar Djelić, predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić i gradonačelnik Beograda.

Tada je obrazloženo da je Savet formiran na osnovu Zakona o državnoj upravi, koji predviđa da Vlada može osnivati koordinaciona tela radi
usmeravanja pojedinih poslova iz delokruga više organa državne uprave. Prema Vladinoj uredbi, Savet koordinira i upravlja projektima iz
oblasti infrastrukture s ciljem ubrzanog privrednog i sveobuhvatnog razvoja Srbije, razmatra planove i definiše prioritete razvoja infrastrukture Srbije i prati realizaciju projekata infrastukture u svim fazama, od raspisivanja tendera do okončanja radova.

Savet pokreće i koordinira sprovođenje sveoduhvatnog programa izgradnje evropskih puteva, kao i programa unapređenja železničkog,
vazdušnog i rečnog saobraćaja u Srbiji.

U nadležnosti Saveta je i razmatranje i predlaganje plana investicija u energetici, vodoprivredi i telekomunikacijama, kao i koordinacija
rada ograna i institucija nadležnih za realizaciju infrastrukturnih projekata od nacionalang i regionalnog značaja.

Podsetimo, oko odluka Ustavnog suda Srbije poslednjih par dana "digla se velika prašina" u javnosti, najpre zbog oduke da proglasi neustavnim preko 20 odredaba o Vojvodini, a potom i da se vrati 126 sudija koji nisu bili ponovo izabrani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: