Prelević: Odluka USS poštena

Odluka Ustavnog suda da vrati 126 sudija koji nisu bili ponovo izabrani jedina je odluka kakvu bi doneo i sud u Strazburu, kaže advokat Božo Prelević.

Izvor: B92

Petak, 13.07.2012.

00:09

Default images

“Vratio bi ih sud u Strazburu,što bi koštalo neuporedivu više, a posledica bi bila ista, samo što bi se to desilo za dve ili tri godine. A verovatno bi neko od potpuno nepravedno razrešenih sudija izvršio samoubistvo kao što je to uradio i njihov kolega,jer znajući neke od njih oni su potpuno na ivici živaca u zemlji koja proklamuje vladavinu prava”, kaže Prelević.

Visoki savet sudstva saopštio je da je Ustavni sud Srbije preuzeo njegovu nadležnost da bira sudije pošto je usvojio žalbe više od 120 neizabranih sudija i naložio da budu vraćene na posao.

V S S je naveo da je time Ustavni sud "narušio Ustavom utvrđenu samostalnost i nezavisnost ovog organa". "

Na odluku Ustavnog suda da vrati neizabrane sudije i tužioce na posao, pored Visokog saveta sudstva, reagovalo je i Ministarstvo pravde koje je tu odluku nazvalo "politički motivisanom" i navelo da će toliki broj sudija opteretiti budžet Srbije.

“Neće opteretiti više nego što će opteretiti naknada štete u Strazburu. A opet će morati da ih vrate za dve ili tri godine. Drugo, Srbija u ovom trenutku očigledno po broju predmeta ima manjak sudija, a ne višak. Pospešiće se efikasnost sudstva. To da je politički motivisana odluka Ustavnog suda, pa kako da vam kažem, 'ajde da se ne pravimo blesavi. Te ljude je izabrala ista vlast kao i ministarsvo vlade. Sad ne razumem otkud to sad, da možda se nisu zamenili, da neko nije preko noći zamenio sudije. Mada jeste indikativno to što Ustavni sud donosi istu odluku o Vojvodini, ovu odluku, mogao je da ih donese i ranije pa se taj tajming ne bi potrefio. Ali moram nešto da kažem, sve ovo što je rekao Ustavni sud, rekla je i Evropska komisija i Venecijanska komisija i Društvo sudija, a rekli su i brojni domaći stručnjaci”, kaže Prelević.

On navodi da reizbor sudija i sve sto je u vezi sa tim rađeno nije bio pametan potez.

“Od ovih glupih (poteza) ističu se neki zakoni, taj potpuno nenormalan reizbor sudstva i ističe se taj teritorijalni raspored sudova. To se pokazalo naopakim. Vi ne možete tako sa sudijama da postupate, vi ne postupate tako ni sa kafe kuvaricama. Naravno da se postavlja pitanje krivične odgovornosti ljudi i u Visokom savetu sudsva. Mislim da je Usavni sud mogao ovo i ranije da donese, i morao, ali bolje i sada nego sud u Strazburu za tri ili četiri godina”, kaže Prelević.

Prelević navodi da je "dobro što je Ustavni sud doneo doluku koja je poštena".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: