Boljević: Očekujem povratak sudija

Predsednica Društva sudija Dragana Boljević kaže da očekuje da sve sudije, nakon što je Ustavni sud usvojio žalbe na njihov reizbor, budu vraćene na posao.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 12.07.2012.

09:37

Default images

Podsetimo, do sada je u postupku revizije 109 sudija dokazalo da je neosnovano razrešeno, 41 sudija je izabran na dodatnom konkursu u julu 2010. i još 126 sudija je vraćeno na posao odlukom ustavnog suda.

"Ono što je važnije je da su svi evropski eksperti pokazali i dokazali da je reizborom bila ugrožena samostalnost sudijske funkcije kao osnov nezavisnosti i da reizbor nije smeo da se desi", navela je predsednica Društva sudija koja je razrešena sudijske funkcije 2009. odlukom Visokog saveta sudstva u postupku opšteg izbora.

Prema njenim rečima, Društvo sudija očekuje da će sve razrešene sudije biti vraćene na posao i da će se to dogoditi vrlo brzo, s obzirom da je ovo tek prva odluka Ustavnog suda o žalbama neizabranih sudija.

Što se njene žalbe tiče, Boljević je rekla da ona još odluku nije dobila i da nije među 126 sudija koje su vraćene na posao.
Rakto Markoviæ (B92, Arhiva)
Ukoliko Ustavni sud Srbije nastavi sa praksom usvajanja žalbi neizabranih sudija i utvrdi da su im bila uskraćena prava, "praktično će obaviti izbor" i svi koji nisu reizbarani postaće ponovo sudije, smatra profesor Ustavnog prava Ratko Marković.

"Mislim da je to sasvim u redu sa stanovništva sudijske funkcije, koja je stalna. Nije bilo pravnog uporišta za reizbor sudija, on je izveden silovanjem Ustava iz 2006. godine", rekao je Marković.

Marković,profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu i pisac Ustava Srbije iz 1990. godine, smatra da je trebalo da sudije i pored promene uređenja sudova nastave sa obavljanjem sudske funkcije.

Sudije koje nisu zadovoljile stručne kriterijume trebalo je putem disciplinske vlasti koju je imao Visoki savet sudstva lišiti sudijske funkcije, a ne izvršiti opšti izbor svih sudija, naglasio je Marković i dodao da će Ustavni sud svojim odlukama vratiti situaciju upravo na to tumačenje koje je dao".

On ističe da je odluka Ustavnog suda Srbije nastavak dugog procesa koji je otpočeo 2009. godine, kao i da je u stručnoj javnosti postojalo mišljenje da je Visoki savet sudstva taj posao obavio na brzinu i improvizovano, kao i da nije dokumentovao odluke.

Marković smatra da "izvršna vlast i njeno konstituisanje nema veze sa donošenjem odluke Ustavnog suda, navodeći da je "sve je predviđeno ustavom i zakonom".

Odluka zakasnela, ali je važna

Predsednik Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Goran Ilić smatra da je odluka Ustavnog suda Srbije o usvajanju svih razmatranih žalbi razrešenih sudija, iako zakasnela, važna za vladavinu prava, izrazivši očekivanje da će slična biti doneta i po žalbama tužilaca.

"Očekujemo da će Ustavni sud vrlo brzo slično odlučiti i o žalbama tužilaca i njihovih zamnika", rekao je Iić.

Imajući u vidu, kako je naveo, napise u štampi o sadržini odluke Ustavnog suda smatramo da je sud rekao suštinu o nedostacima koji su pratili postupak reizbora sudija i tužilaca, kao i postupak revizije reizbora.

Prema njegovim rečima, brža reakcija Ustavnog suda sigurno bi doprinela da pravosudna agonija traje kraće, ali i zakasnela odluka je bolja nego da ona izostane.

Ta odluka , kako je naveo, bila je važna za celokupnu javnost Srbije jer od nje zavisi i ostvarivanje principa vladavine prava.

VSS: USS je otezao sa odlukom

Visoki savet sudstva tvrdi da je Ustavni sud Srbije otezao sa odlukom o žalbama razrešenih sudija iako je ta institucija još 2010. na sastanku kom je prisustvovala i tadašnja predsednica US S Bosa Nenadić predložila poništavanje opšteg izbora sudija.

"Oni to, međutim, nisu hteli. Čekali su da sada maltene nema ni tehničke vlade pa da donesu odluke", rečeno je Tanjugu VSS.

Predsednica VS S Nata Mesarović nije htela da komentariše odluku Ustavnog suda o vraćanju 126 razrešenih sudija na posao jer, kako kaže, još nije videla obrazloženje. Ona je za Tanjug izjavila samo da će se VS S nakon sednice zakazane za 14 sati oglasiti saopštenjem. Ustavni sud Srbije usvojio je 126 žalbi neizabranih sudija, pošto je utvrdio da u postupku odlučivanja o njihovim prigovorima nije oborena pretpostavka da su ispunjavali uslove za izbor na stalnu sudijsku funkciju.

Ustavni sud je poništio odluke Visokog saveta sudstva kojima su odbijeni prigovori podnosilaca žalbi izjavljeni protiv odluka kojima im je prestala sudijska dužnost, objavljeno je na sajtu tog suda.

Sud je naložio Visokom savetu sudstva da u roku od 60 dana, od dana prijema Odluke Ustavnog suda, izvrši izbor podnosilaca žalbi u skladu sa članom 30. Pravila za primenu Odluke o utvrđivanju kriterijuma i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti i za postupak preispitivanja odluka prvog sastava VS S o prestanku sudijske dužnosti.

Pred Ustavnim sudom se nalazi oko 450 žalbi neizabranih sudija i tužilaca u postupku preispitivanja odluke prvog saziva VS S i Državnog veća tužilaca (DVT).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: