Asad razmišlja o prelaznoj vladi?

Sirijski predsednik Bašar al Asad je razgovarao o mogućnosti formiranja prelazne sirijske vlade kao što je predloženo na konferenciji u Ženevi, kazao Kofi Anan.

Izvor: B92

Sreda, 11.07.2012.

22:22

Default images

Međunarodni izaslanik za Siriju Kofi Anan je govorio danas posle sastanka Saveta bezbednosti u Njujorku kome je prisustvovao iz Ženeve preko video linka.

Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju rekao je novinarima u Ženevi da je tokom razgovora sa Asadom u Damasku ove nedelje sirijski vođa "ponudio ime" nekog ko bi mogao da posluži kao sagovornik za režim dok ispituje način formiranja prelazne vlade sa opozicijom.

Anan je rekao da sada razmatra tu osobu koju je Asad predložio, ali nije naveo njeno ime.

U Njujorku je posle sastanka Saveta bezbednosti britanski ambasador u UN Mark Lajal Grant potvrdio izjave diplomata da je Anan pozvao SB da pošalje poruku sirijskoj vladi i opoziciji da će biti "posledica" ako ne poštuju njegov mirovni plan u šest tačaka.

Britanski ambasador je rekao da će evropske zemlje i SAD kasnije danas pustiti u opticaj rezoluciju u kojoj se preti sankcijama I govori o mogućnosti njihovog sprovođenja vojnim putem, ako se ne sprovede Ananov mirovni plan i opšte crte za političku tranziciju u Siriji.

Zamenik ruskog ambasador u UN Aleksander Pankin rekao je da se Moskva protivi bilo kakvom vojnom sprovođenju odredbi neke rezolucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: