Ambasador okrenuo leđa Asadu

Sirijski ambasador u Iraku povukao se sa dužnosti u znak protesta protiv vojnih akcija trupa predsednika Bašara al-Asada tokom 17-mesečne narodne pobune.

Izvor: B92

Sreda, 11.07.2012.

19:13

Default images

Navaf al-Fares koji je imao bliske veze bezbednosnim sistemom Sirije, prvi je visoki sirijski diplomata koji je okrenuo leđa predsedniku Asadu, prenosi Rojters.

Fares je poreklom iz Deir al-Zora u istočnoj Siriji, poprišta žestokih vojnih napada Asadovih snaga.

"Ovo je tek početak serije povlačenja na diplomatskom nivou. U kontaktu smo sa nekoliko ambasadora", rekao je Mohamed Sermini iz Sirijskog nacionalnog saveta, najveće sirijske opozicione grupe koja se nalazi u egzilu.

Povlačenje ambasadora Faresa, koji je bio među malobrojnim sunitima u strukturama vlasti kojima dominiraju pripadnici Asadove manjinske Alavitske sekte bliske šiitskom islamu, predstavlja ozbiljan udarac autoritarnom lideru koji je na vlasti od 2000. godine.

Faresov postupak usledio je nakon prebega generala Manafa Tlasa u Francusku koji je bio blizak Asadov prijatelj i vodeći među sunitskim pristalicama predsednika.

Pobunjenici koji se bore sa Asadovim snagama uglavnom su iz redova sirijske sunitske većine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: