Šumokradice s oružjem idu u seču

Predstavnik gazdinstva "Ibar Leposavić" kaže da je posledica pucnjave na kosovsku i Euleks policiju kod Borčana njihov pokušaj da spreče ilegalnu seču šume.

Izvor: B92

Sreda, 11.07.2012.

18:22

Default images

Mile Vukojević, koji je predstavnik preduzeća koje posluje u okvoru "Srbija šume", istakao je da je jedan od najvećih problema sa kojim se suočavaju pojava masovne šeče šuma.

"Ta pojava izražena je prema albanskim selima koja se graniče sa opštinom Podujevo. Radi se o pustošenju šuma i radi se o milionskim štetama koje su proistekle na taj način", naglasio je Vukojević u razgovoru s novinarima.

Šumska uprava sa svojom službom ne kontroliše dobar deo teritorije iz bezbednosnih razloga, rekao je on dodajući da drva koja se seku na području te uprave bivaju transportovana prema unutrašnjosti Kosova.

Na taj način neko prihoduje milionske svote novca a mi gubimo mnogo, kazao je Vukojević ističući da pokušavaju da preko relevantnih institucija spreče bespravnu seču šuma.

"U nekoliko navrata smo izlazili na lice mesta i pokušali da evidentiramo i sprečimo bespravnu šeču šuma, a incident koji se juče dogodio je posledica našeg pokušaja da sprečimo ilegalnu seču šuma", rekao je Vukojević.

On je dodao da su uputili dopise kosovskoj policiji i Euleksu da asistiraju njihovoj službi kako bi se na licu mesta evidentirali bespravnu seču šume na planini Šatorici u pojasu prema Podujevu.

"Znali smo da se radi o rizičnom terenu i da su ljudi koji kradu šumu i naoružani. Juče je došlo do incidenta kada je pucano u pravcu kosovske i Euleks policije ali i na našu službu", podsetio je Vukojević.

Nepoznate osobe juče su otvorile vatru u pravcu pripadnika kosovske i Euleks policije na planini Šatorici na tromeđi između Kuršumlije, Podujeva i Leposavića. Incident se dogodio kod sela Borčane, ali na svu sreću nije bilo povređenih.

Kako je rečeno u kosovskoj policiji, pretpostavlja se da su vatru otvorile šumokradice, a policajci su uspeli da zaplene jedan traktor u kojem su pronašli poluautomatsku pušku sa 30 metaka.

Tokom ovog incidenta na licu mesta bio je radnik šumskog gazdinstva "Ibar Leposavić" Dragan Andrić, koji je danas ispričao da su juče prilikom kontrole zatekli u šumi Albance iz Podujeva koji su bespravno sekli šumu.

"Oni su u trenutku kada su ugledali policiju uspeli da pobegnu. Zaplenjen im je traktor, motorne testere pa čak i oružje. Neke od traktora uspeli su na vreme da sklone pošto su saznali za naš i dolazak policije", rekao je Andrić.

On je istakao da je mnoštvo traktorskih prikolica natovarenih drvima ostalo, a da su nakon što je jedan traktor policija zaplenila došlo do incidenta kada je pucano iz vatrenog oružja.

Policija je odgovorila istom merom, rekao je Andrić dodajući da su juče i policajci i radnici šumskog gazdinstva bili izloženi velikoj opasnosti.

U državnoj svojini Republike Srbije na Kosovu i Metohiji nalazi se oko 24.500 hektara poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: