Ćosić: Nikada nisam trgovao Kosovom

Pisac Dobrića Ćosić demantuje spekulacije u vezi sa izjavom oko "predaje južne pokrajine": Jedina ideja koju sam predlagao jeste podela.

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 11.07.2012.

23:52

Default images

"Više od 40 godina bavim se pitanjem Kosova. Duže nego ijedan srpski političar ili pisac. Zbog njega sam partijski kažnjen, još 1968. prestao da se bavim politikom, bio disident, kratko, čak, i predsednik nesrećne države. Ali, nikada nisam napisao da Kosovo treba civilizovano predati," kaže Ćosić.

"Ne razumem zašto me novine i dalje tako olajavaju, tumače i prevode. To je više od laži i prevare. Vade polurečenice, pa citiraju kao stavove."

Ovo je u sredu, spremajući se za kratak odmor van Beograda, izjavio veliki pisac Dobrica Ćosić, više nego ljut na navode medija koji su tobože citirali njegov stav "da Srbija mora da civilizovano preda Kosovo".

"Nikada nisam trgovao Kosovom. Nikada ga ne bih predao, ni civilizovano, ni ratom. Ono što je moja stara ideja, koju sam javno predlagao i obrazlagao, bila je - podela Kosova. Ili tačnije, teritorijalno razgraničenje sa Albancima. Time su se jedno vreme bavili i najuticajniji balkanski pregovarači. Ta je ideja postala bliska i Zoranu Đinđiću. Ali to nije predaja Kosova. Nije ni prodaja," energično odgovara Ćosić.

Uz sve to, zaprepašćen je "konstatacijom" novina da je "poslednjih meseci sve aktivniji u promociji svog stava" i da je to "u Beogradu javna tajna".

"Moja "promocija" se svodi na moj kućni rad, sređivanje rukopisa, pomalo pisanja i noćne šetnje uz Dunav," sa malo gorčine kaže 92-godišnji pisac.

Pošto autori novinskog teksta navedenu rečenicu, istrgnutu iz konteksta, vade iz knjige "Kosovo" (za koju kažu da je "memoarska", a to je odabir najboljih Ćosićevih tekstova o Kosovu, izrečenih za 40 godina i knjigu je izdala Kompanija "Novosti", još 2004. godine), možda je najbolje citirati poslednji pasus, poslednjeg teksta u knjizi, jer on je sublimacija Ćosićevih teza.

Taj pasus glasi: "Ako su bitku na Kosovu 1389. Turci dobili na bojištu, Srbi su je dobili u duhu. I Srbi i Turci tu su bitku u vremenu izgubili. Odgovornost za budućnost nalaže danas Srbima i Albancima da vekovnu bitku za Kosovo ne reše na bojištu, nego za zelenim stolom: sporazumom, poštovanjem prava jednih i drugih i osvetu zamene saradnjom. To je jedina mogućnost da i Albanci i Srbi ostanu pobednici na Kosovu."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: