Diplome prodaje ko stigne

Sve diplome kupljene u Srednjoj tehničkoj školi u Smederevu biće poništene, a krivične prijave biće podnete i protiv kupaca. Prosvetna inspekcija u školama.

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 11.07.2012.

21:09

Default images

U školi će biti uvedene privremene mere, a uprava i školski odbor biće - raspušteni.

Prosvetna inspekcija će u svim školama, a posebno u srednjim, početi proveru evidencija javnih isprava. Proveravaće se matične knjige, zapisnici sa polaganja, diplome, svedočanstva...

Ovo je, uz hapšenje devet osoba, osumnjičenih da su zaradili više od milion evra prodajući lažne diplome za vanredne učenike, epilog akcije policije i prosvetne inspekcije u kojoj je otkriven najveći korupcionaški skandal u srpskom školstvu, posle afere "Indeks". Više od 500 diploma falsifikovano je i prodato po cenama od 1.000 do 3.000 evra. Lisice su, u utorak, stavljene na ruke direktoru Tehničke škole u Smederevu Živoradu Rašiću, referentu za đačka pitanja Sidi Jovanović, profesoru saobraćajnog smera Radomiru Adamoviću i posrednicima među kojima su taksisti, profesori iz Beograda i Zemuna... Oni će u četvrtak biti izvedeni pred istražnog sudiju Višeg suda u Smederevu sa krivičnom prijavom za primanje i davanje mita, zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje. U policiji kažu da se akcija "diploma" nastavlja i da će uskoro uslediti nova hapšenja. Klupko je počelo da se odmotava kada je direktor Tehničke škole Živorad Rašić, na zahtev policije da proveri diplomu jedne žene iz Obrenovca, zvaničnim dopisom obavestio PU Smederevo da je diploma validna.

Kasnije se ispostavilo da direktor nije rekao istinu i da je reč o falsifikovanom dokumentu. To je bila prva lažna diploma otkrivena u školi, a ubrzo je utvrđeno da ih ima najmanje 500. Dosad je saslušano stotinak lažnih diplomaca, a policija nastavlja da poziva nove.

Među "diplomcima" se, na iznenađenje inspektora, našla i žena iz Preševa koja ne zna ni reč srpskog jezika, a koja je, uprkos tome, navodno završila smederevsku tehničku školu. Diplomu je kupila i jedna čistačica na Institutu za majku i dete, koja je uz novu kvalifikaciju dobila posao instrumentarke. Među "mušterijama" je i vozač Hitne pomoći Beograd, ali i neki radnici beogradskih javnih preduzeća "Zelenilo" i "Vodovod". Domišljatost falsifikatora išla je toliko daleko da su određenim "učenicima" izdavali falš uverenja o završenim razredima druge škole. Kandidatima za specijalistički vozački ispit, koji nisu imali završenu školu saobraćajnog smera, izdavali su lažna uverenja i svedočanstva o završenim razredima Tehničke škole u Kosovskoj Vitini, iako taj smer tamo uopšte ne postoji.

Jedan od kupaca diplome ispričao je za "Novosti" kako je 2004. godine posredniku iz Beograda diplomu saobraćajnog smera platio 1.000 evra. "Posrednik mi je ispričao kako ima ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa školom, i da može da mi nabavi diplomu bez polaganja ispita za 15 dana," priča Đ. J. "Rekao je da će me to koštati 1.500 evra. Odmah sam rekao da ja tolike pare nemam. Zvao je dva dana kasnije i spustio cenu na 1.000 evra."

Lažnu diplomu izdala mu je žena na šalteru škole, tvrdi on, a odmah potom je, takođe, u prostorijama škole, posredniku predao novac.

Velimir Tmušić, načelnik Republičke prosvetne inspekcije objašnjava da je saznanja o falsifikovanju diploma prva imala policija i da su se na njihov zahtev u provere uključili i prosvetni inspektori.

"Analizom matičnih knjiga utvrđeno je da su te diplome falsifikovane od 2008. godine pa donedavno," kaže Tmušić. "Dva meseca smo radili u školi, analizirali matične knjige. Policija je čak zaplenila matičnu knjigu iz 1995. godine, koja je bila najspornija. Istraga se nastavlja i mi ćemo raditi sve što bude trebalo, u saradnji sa policijom. Maksimalno podržavamo ovu akciju, zbog većine koja radi pošteno."

Iako je reč o jednom od najvećih dosad otkrivenih skandala, jasno je da je ovom akcijom policija samo zagrebala po površini. Prema istraživanjima prosveta je na drugom mestu po rasprostranjenosti korupcije, odmah iza zdravstva.

Kada je, nedavno, Elektroprivreda Crne Gore poslala na proveru sve diplome stečene u Srbiji utvrđeno je da je od 2.000 diploma bilo čak deset odsto nevažećih. Deo je bio falsifikovan, a deo stečen regularno, ali na radničkim univerzitetima, što nije ekvivalent srednjem obrazovanju. Najveći broj spornih diploma je sa Kosova i Metohije, jer je provera otežana zato što nije moguće doći do kompletne dokumentacije iz tamošnjih škola. Mnoge diplome zato se priznaju na osnovu izjava direktora škola.

U inspekciji tvrde da su već uvedene neke mere čiji je cilj sprečavanje ovakvih pojava.

"Svaka škola mora da ima odobrenje za broj vanrednih učenika, a ne mogu da upisuju đake kako hoće i koliko hoće," objašnjava Tmušić. "Odnedavno obrazac za diplomu ne može da se kupi na tržištu. Mogu da ga naruče samo škole, pod rednim brojem, i ako pogreše u pisanju neke diplome, moraju da je oglase nevažećom i uzmu novu. To je jedna u nizu mera borbe protiv falsifikovanja."

Da se država ne bori efikasno protiv korupcije u školstvu, posebno na univerzitetima, rečito govori i to što afere ostaju bez epiloga, a profesori, čiji je kredibilitet u najmanju ruku poljuljan, vraćaju se na posao. Tako je jedan od profesora koji su osumnjičeni u aferi "Indeks", koja još čeka konačno razrešenje, reizabran za dekana. Prof. dr Milan Višnjić, protiv koga je podneta prijava jer je uticao na zapošljavanje uže i šire porodice, bio je predložen za prorektora Univerziteta u Nišu. Pre toga on je smenjen s mesta dekana Medicinskog fakulteta. Tu funkciju je obavljao u pet mandata, što je takođe - nezakonito. Savetu Univerziteta stigao je i apel Agencije za borbu protiv korupcije da Višnjić ne bude izabran zbog sumnji da je kršio zakone. Na kraju, on je povukao kandidaturu. Mrlju na srpsko školstvo bacilo je i nedavno hapšenje troje profesora u Valjevu zbog - trgovine ispitima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: