Kosovo u UN, samo preko mene mrtvog

Šef diplomatije Vuk Jeremić izjavio je da dokle god Srbija bude predsedavala Generalnom skupštinom UN, da bi Kosovo u UN moglo da uđe "samo preko njega mrtvog".

Izvor: B92

Sreda, 11.07.2012.

07:05

Default images

On je na konferenciji za novinare nakon razgovora sa šeficom diplomatije Kipra, koji trenutno predsedava EU, Erato Kozaku Markulis, rekao da bi eventualni zahtev Kosova za prijem u UN tokom njegovog predsedavanja Generalnom skupštinom UN bio "akt besmislene provokacije" koji nema baš nikakve šanse na uspeh.

"Dokle god Srbija bude predsedavala Generalnom skupštinom UN, a to je godinu dana, to bi moglo da se desi samo preko mene mrtvog", rekao je Jeremić.

On je rekao da se nada da do toga neće doći, ali da u svakom slučaju odluku o tome donosi Savet bezbednosti UN čije dve članice sa pravom veta imaju "jasan stav o tom pitanje", misleći na Rusiju i Kinu.

Jeremić je istakao da je njihov stav "isti kao i Srbije, a to je da Kosovo nije država i da ne može postati članica UN".
Foto: Tanjug
Predsednik Tomislav Nikolić poručio ministarki inostranih poslova Kipra Erato Kozaku Markulis da je članstvo Srbije u EU strateški cilj srpske spoljne politike.

Taj cilj, prema njegovim rečima, garantuje nove perspektive za razvoj domaće privrede. Nikolić je poručio i da je neophodno da Srbija brzo dobije datum za otpočinjanje razgovora o priključenju EU.

Markulis je ocenila da je Srbija vrlo bitna zemlja u regionu i da se nada da će već u decembru biti postignut napredak u procesu njenog priključenja EU, saopšteno je iz Nikolićevog kabineta. Sa ministarkom Markulis danas se sastao i predsednik DS Boris Tadić. Njih dvoje su u sedištu DS-a u Beogradu razgovarali o političkoj situaciji u Srbiji, o nastavku evropskih integracija Srbije, kao i o predstojećim koracima u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, saopštio je DS.

"Predsednik-a DS Boris Tadić posebno je naglasio važnost koraka koje je u narednom periodu neophodno učiniti kako bi nastavak procesa evropskih integracija bio uspešan i Srbija što pre dobila datum za početak pregovora o članstvu u EU", kaže u saopštenju DS-a.

Ministarka treba da se kasnije sastane i sa mandatarom Ivicom Dačićem.

Ovo je njena prva zvanična poseta otkako je Kipar 1. jula preuzeo predsedavanje EU. "Cilj posete je da se naglasi koliko je za Kipar, kao zemlju koja predsedava EU, važno da ohrabri i ojača perspektivu Zapadnog Balkana u EU, a posebno evropsku perspektivu Srbije, koja je za nas ključna zemlja u regionu", rekla je Tanjugu ambasadorka Kipra Nafsika Krusti.

Po završetku posete Srbiji, Kozaku Markulis će otputovati u Crnu Goru.

Kiparska ministarka je poslednji put boravila u Beogradu 2007.godine u vreme svog prethodnog mandata.

Kipar je jedna od pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo. Prilikom preuzimanja predsedavanja EU, Nikozija je ponovila stav da Kipar ne priznaje Kosovo ali da će posao predsedavajućeg vršiti na neutralan i kredibilan način, uzimajući u obzir stav svih 27 zemalja članica.

"Istovremeno Republika Kipar naglašava da bilo koje akcije tokom predsedavanja Savetu EU ne treba na bilo koji način tumačiti kao promenu stava Kipra u pogledu nepriznavanja Kosova ili njegovog statusa po međunarodnom pravu", navedeno je u kiparskoj deklaraciji o Kosovu donetoj povodom preuzimanja predsedavanja EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

132 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: