Ustavni sud obara reizbor sudija?

Ustavni sud usvojio više od 120 žalbi sudija koje nisu reizabrane u postupku opšteg izbora sudija 2009. godine. Poništene odluke Visokog saveta sudstva.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 11.07.2012.

19:32

Default images

Ustavni sud je utvrdio da u odlučivanju o njihovim prigovorima nije oborena pretpostavka da ispunjavaju uslove za izbor na stalnu sudijsku funkciju.

Ustavni sud je poništio odluke Visokog saveta sudstva kojima su odbijeni prigovori podnosilaca žalbi izjavljeni protiv odluka kojima im je prestala sudijska dužnost,objavljeno je na sajtu tog suda.

Sud je naložio Visokom savetu sudstva da u roku od 60 dana, od dana prijema Odluke Ustavnog suda, izvrši izbor podnosilaca žalbi u skladu sa članom 30. Pravila za primenu Odluke o utvrđivanju kriterijuma i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti i za postupak preispitivanja odluka prvog sastava VSS o prestanku sudijske dužnosti.

Iz Društva sudija Srbije poručuju da se tom odlukom pitanje krize u pravosuđu ne rešava, dok nam je u Visokom savetu sudstva rečeno da će se sutra oglasiti o posledicama ove odluke Ustavnog suda.

U Društvu sudija Srbije kažu da je odluka konačno priznanje Ustavnog suda da je nešto bilo trulo u postupku reizbora. Istovrmeneo podsećaju da su i svi merodavni evropski stručnjaci naglašavali - reizbor je bio suprotan standardima, ugrozio je stalnost sudijske funkcije i povredio osnovna načela pravne države.

Pred Ustavnim sudom se nalazi oko 450 žalbi neizabranih sudija i tužilaca u postupku preispitivanja odluke prvog saziva VSS i Državnog veća tužilaca (DVT).

Od 14. marta po ovim predmetima je održano više od 120 javnih rasprava, od kojih je 90 odsto zaključeno; predstavnici DVT su učestvali u devet, dok se predstavnici VSS nisu se uopšte odazivali na učešće u ovim raspravama.

S obzirom na broj održanih sednica, Sud je bio u prilici da sagleda sve manjkavosti postupka i utvrdi sporna ustavno-pravna pitanja, na osnovu kojih je doneo prve odluke.

Postupak revizije po prigovorima na odluke Državnog veća tužilaca okončan je prošle godine i tada je novi saziv tog tela usvoji 33, a odbio 129 prigovora, pa se 126 tužilaca opet žalilo Ustavnom sudu.

Novi saziv Visokog saveta sudstva okončao je postupak revizije krajem maja i usvojio samo 98 od 752 prigovora neizabranih sudija, od kojih je više od 320 dosad podnelo žalbe Ustavnom sudu.

Postupak opšteg izbora nosilaca pravosudnih funkcija, sudija i tužilaca, koji je izveden 2009. godine izazvao je burne reakcije javnosti, kritike domaćih stručnjaka i predstavnika EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: