Prvi svedok na suđenju Mladiću

Posle više odlaganja, u Haški tribunal ušao je i prvi svedok na suđenju Ratku Mladiću, Elvedin Pašić, koji je govorio o ubistvima Muslimana u selu Hrvaćani.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 09.07.2012.

07:05

Default images

Tridesetčetvorogodišnji Pašić je govorio o proterivanju i ubistvima Muslimana u selu Hrvaćani kod Kotor Varoši, u junu 1992. godine.

Prema navodima optužnice protiv bivšeg komandanta vojske Republike Srpske, Kotor Varoš je jedna od osam opština u kojoj je, tokom rata, izvršen genocid nad Muslimanima.

Tokom emotivnog svedočenja povremeno prekidanog suzama Pašić, koji je na početku rata imao 14 godina, ispričao je sudu kako su njegovo selo, bez ikakvog upozorenja, napali Srbi iz susednog sela.

Porodica je bila primorana da beži, rekao je, a kada su se, posle nekoliko dana vratili, zatekli su kuću srušenu do temelja. Pašić je emigrirao u Ameriku, a na sopstveni zahtev svedočio je na engleskom jeziku.

"Veoma se dobro sećam dana kada smo se vrattili u selo, bila je velika vrućina. Dok smo prilazili dvema kućama moje tetke videli smo da su bile potpuno uništene. Ostali su samo zidovi i dva dimnjaka. Uplašio sam se, nije bilo ničega, sve je bilo spaljeno, dve krave su bile ubijene," rekao je on.

"Kad smo došli do naše kuće ona je bila potpuno spaljena, ničeg nije bilo - nameštaja, frižidera, televizora...Sve je nestalo. jedva sam čekao da nađem našeg psa kog smo ostavili vezanog. Bio je ubijen," rekao je Pašić.

Na pitanje tužioca šta je bilo sa petoro staraca koji su ostali u selu, on je rekao: " Ibro Dugonjić je bio spaljen. Njegove ostatke su pronašli i odlučili da sahrane ono što je ostalo. Jedan staraca je bio ubijen, a ostali spaljeni."

Prema optužnici protiv Mladića, srpske snage ubile su 3. Novembra 1992. "izvestan broj Muslimana u školi u Grabovici i okolini".

Pašić koji je u jesen 1992. imao 14 godina, svedočio je da je oca i rodjake poslednji put video dan pre nego što su ubijeni, kada su se, sa grupom 200 civila proteranih iz sela Hrvaćani, predali srpskim vojnicima.

"Budući da sam bio tamo te noći, nemam dileme da su oni svi ubijeni", izjavio je Pašić, pokušavajući da zadrži suze koje su često prekidale njegov iskaz.

Svedok je opisao da je je grupa muslimanskih muškaraca u kojoj je bio sa ocem i jednim brojem žena i dece prethodno pokušala da šumom dođe do sigurne teritorije oko Travnika, pošto su ih srpske snage proterale iz Hrvaćana.

Pokušaj žena i dece da se vrate u Hrvaćane, po Pašićevim rečima, srpski vojnici propratili su uvredama, poručujući "balijama" da "idu u Tursku", jer "ovo je Srbija".

Pašić je emotivno opisao dve zasede u koje je kolona upala tokom bega i žrtve koje su pritom pale, pre nego što su Muslimani doneli odluku da se predaju. Neki od muslimanskih muškaraca bili u su naoružani i borili su se, napomenuo je svedok.

"Naredili su nam da na jednu stranu bacimo svo oružje, a na drugu novac i dragocenosti... Bilo je mnogo novca, nemačkih maraka", posvedočio je, precizirajući da su vojnici nosili ambleme sa četiri ocila.

Svedok je izjavio da je oca poslednji put video kada je zarobljenicima naredjeno da legnu licima ka zemlji, na livadi u blizini Grabovice. Otac, koga su srpski vojnici ispitivali i tukli, nije rekao da je sin sa njim.

"Onda je neko rekao da sve žene i deca ustanu. Ja nisam hteo da ustanem i da se razdvojim od oca... Rekao je: 'Ustani!', a ja sam rekao da neću da idem. Ustao sam tek kad mi je stric rekao: 'Ustani, preživećeš'", ispričao je Pašić.

Po dolasku u Grabovicu, muslimanske žene i decu, po njegovim rečima, vredjali su i psovali tamošnji meštani, a zatim su smešteni u lokalnu školu.

"Srpski komandant garantovao nam je da nam se neće ništa desiti, ali da će naši muškarci zato platiti", rekao je svedok. Iste noći, grupa u kojoj je bio čula je da su muškarci u školi na spratu iznad njih, a neke žene su otišle i da ih vide.

"Ja sam hteo, ali nisam smeo da idem da vidim oca, zato što je on rekao Srbima da niko nije bio sa njim... Žena koja je videla svog muža rekla nam je da je on bio skroz modar", posvedočio je, plačući, Pašić.

Svedoku su suze tekle i dok je opisivao kako je sa drugom decom I ženama sutradan ujutro - pre nego što su došli do autobusa kojim su zatim evakuisani - bio primoran da prodje izmedju paralelnih kolona srpskih vojnika i civila koji su ih palicama tukli.

"Jedna žena u crnom sa nožem u rukama oborila me je na zemlju, vičući da će 'zaklati baliju' iz osvete za 'dva ubijena sina'. Onda je neko odvukao tu ženu, a mene ubacio u autobus", rekao je Pašić.

Kada je autobus, koje su srpski civili zasuli kamenjem i "pokušavali da prevrnu" krenuo, svedok je na drugom spratu škole, gde je bio I njegov otac, video "ruku koja maše".

"Nisam video telo, samo ruku koja maše. I danas sanjam tu ruku", rekao je kroz suze Pašić.

U nastavku sudjenja, Pašića unakrsno ispituje Mladićev branilac Branko Lukić.

Sudjenje Mladiću koji je mirno i bezizražajno pratio prvo svedočenje, nastavlja se sutra popodne.

Posle Pašića, iduće dve nedelje, na sudjenju Mladiću svedočiće zvaničnik UN Dejvid Harland, koji je ceo rat proveo u Sarajevu; vojni veštak optužbe, britanski general Ričard Danat, kenijski oficir Džozef Kingori koji je 1995. Bio vojni posmatrač UN u Srebrenici; tadašnji pripadnik holandskog bataljona Unprofora u Srebrenici Eilko Koster i nemačka medicinska sestra koja je radila u toj enklavi Kristina Šmic.

Odbrana Mladića tražila odlaganje

Mladiæ na današnjem suðenju (Tanjug)
Odbrana Ratka Mladića, optuženog za genocid i druge zločine nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH, zatražila da današnji nastavak suđenja bude odložen.

Mladići branioci smatraju da su sudije svojim odlukama narušile Mladićevo pravo na pravičan proces.

U hitnom podnesku, Mladićev branilac Branko Lukić zatražio je, međutim, da nastavak suđenja bude odložen za šest meseci. Lukić tvrdi da je raspravno veće, na štetu odbrane, odustalo od sopstvenih uputstava kojim je tužilaštvu o načinu na koji će tužioci izvoditi dokaze.

"Veće je očigledno podleglo političkim i drugim pritiscima tužilaštva i naznačilo da su ta uputstva promenjena", piše u podnesku odbrane, uz ocenu da se time čini nepravda optuženom.

Odbrana je precizirala da su sudije prvo odredile da tužioci uz svakog svedoka mogu u dokaze uvesti jednu svedokovu pisanu izjavu i još pet dokumenata, a da su zatim to uputstvo promenile i omogućile optužbi da u spis uvede dve svedokove izjave i neograničen broj dokumenata.

Iskaze svedoka čije pisane izjave ulaze u spis, raspravno veće je prvo ograničilo na pola sata, a zatim produžilo na sat vremena, piše u podnesku odbrane.

Sudije su, kako tvrdi Mladićev branilac, promenile i svoju odluku da u spis neće prihvatati obimne transkripte iskaza svedoka sa prethodnih sudjenja.

Kako se očekuje, odluku o zahtevu Mladićeve odbrane za odlaganje suđenja, predsedavajući sudija Alfons Ori (Alphons Orie) saopštiće
na početku današnje rasprave.

Optužnica generala Mladića (69) u 11 tačaka tereti za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata. U dve tačke, Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština - Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

Devet tačaka optužnice na teret mu stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje i nezakonite napade na civle i uzimanje talaca.

Optužnica protiv Mladića usredsređena je na progon Muslimana i Hrvata iz 20 opština širom BiH; terorisanje stanovnistva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada; genocid nad više od 7.000 Muslimana u Srebrenici u julu 1995. i u još sedam opština u BiH i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN.

Suđenje Mladiću počelo je 16. maja, kada su tužioci održali uvodnu reč. Početak dokaznog postupka optužbe zatim je dva puta bio odložen na zahtev Mladićeve odbrane zato što joj tužilaštvo nije pravovremeno dostavilo obiman dokazni materijal na šta je bilo obavezno.

Kako je najavilo tužilaštvo, prvi svedok, Elvedin Pašić, svedočiće o progonu nesrpskog stanovništva iz sela u opštini Kotor Varoš u proleće i leto 1992, kada je on imao 14 godina. Prema najavi, Pašić će svedočiti i o ubistvu 150 muškaraca u selu Grabovica u novembru 1992.

Posle Pašića, iduće dve nedelje, na suđenju Mladiću svedočiće zvaničnik UN Dejvid Harland, koji je ceo rat proveo u Sarajevu; vojni veštak optužbe, britanski general Ričard Danat , kenijski oficir Džozef Kingori koji je 1995. bio vojni posmatrač UN u Srebrenici; tadašnji pripadnik holandskog bataljona Unprofora u Srebrenici Eilko Koster i nemačka medicinska sestra koja je radila u toj enklavi Kristina Šmic.

Tokom dokaznog postupka, optužba će u spis uvesti izjave 413 svedoka od kojih će se samo 148 pojaviti u sudnici. Iskaz većine svedoka -
koji su već svedočili na drugim sudjenjima pred Tribunalom - biće, radi uštede vremena, uvedene u dokaze u pisanom obliku, a Mladićevi
branioci će ih zatim unakrsno ispitivati.

Samo sedam svedoka iskaze će dati "uživo". Za izvodjenje dokaza, tužioci imaju na raspolaganju 200 radnih sati.

Pored predsedavajućeg sudije Orija iz Holandije, članovi raspravnog veća u procesu protiv Mladića su još sudije Kristof Flige iz Nemačke i Bakone Moloto iz Južne Afrike.

U prvim pojavljivanjima pred sudom, početkom juna i jula prošle godine, Mladić je odbio da se izjasni o krivici, ali je optužbe nazvao "monstruznim" i "gnusnim". Predsedavajući sudija Ori, u skladu sa pravilima suda, u spis je uveo da je Mladić izjavio da nije kriv.

Prvu optužnicu protiv Mladića, Tribunal je podigao 25. jula 1995, ali je na slobodi ostao do 26. maja 2011. godine kada su ga vlasti Srbije uhapsile u Lazarevu kod Zrenjanina. Pet dana kasnije, izručen je Tribunalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: