Er Frans pao zbog ljudske greške

Pad aviona kompanije "Er Frans" 2009. koji se srušio u Atlantski okean, pri čemu je poginulo 228 ljudi, uzrokovan je i ljudskom i tehničkom greškom.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.07.2012.

18:12

Default images

Kancelarija za istrage i analize (BEA) u cilju bezbednosti francuske civilne avijacije u svom konačnom izveštaju, koji je objavljen danas, za avionsku nesreću pre tri godine krivi ergonomiju "Erbasovog" aviona A330, kao i neadekvatne akcije pilota koji su bili pod jakim stresom, preneo je AFP.

Podsetimo, avion je leteo na relaciji Pariz - Rio.

BEA je istakla da je drama počela kada su iskrsli problemi sa funkcionisanjem senzora za brzinu poznatih kao "pitots", koje je proizvela francuska kompanija "Tal", a koji su od tada zamenjeni na "Erbasovim" avionima.

"Posada je gotovo potpuno izgubila kontrolu nad situacijom", rekao je novinarima rukovodilac istrage Alen Bujar.

U najnovijem izveštaju, BEA je navela 25 novih bezbednosnih preporuka, pored već postojećih 25 koje su sadržane u izveštaju iz jula prošle godine, istakavši značaj "obuke pilota kako bi oni bolje poznavali avionske sisteme u slučaju neubičajenih situacija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: