Nesavesni vozači ponovo voze

Prvih 10 vozača kojima je oduzeta dozvola zbog prikupljenih 18 kaznenih poena ili izazivanja teških nezgoda završila je obuku.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.07.2012.

18:38

Default images

Ukoliko zadovolje na ispitu moći će ponovo da sednu za volan već iduće nedelje.

Na povratak dozvole u Srbiji, prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaj, čeka više od 1.700 vozača.

Prva grupa polaznika je ispunila obavezu i odslušala 40 časova seminara tokom kojih su prošli sve predviđene oblasti, izjavio je Tanjugu pred održavanje ispita načelnik Odeljenja u sektoru za vozače Agencije za bezbednost saobraćaja i predavač Srećko Bogićević.

On je izrazio uverenje da su njihovi stavovi promenjeni i da više neće ugrožavati saobraćaj.

"Ispit se sastoji od testa koji će rešavati i ako budu imali više od tri četvrtine tačnih odgovora od Agencije će dobiti uverenje sa kojim će otići u policijsku stanicu koja im je oduzela dozvolu i ona će im biti vraćena", naveo je Bogićević.

On je kazao da su ti vozači potpuno svesni onoga što su uradili i dosta im je u privatnom i poslovnom životu smetalo to što su ostali bez dozvole, tako da su izvukli pouku da moraju da promene ponašanje u saobraćaju.

Zajednički su im, prema njegovim rečima, uglavnom prekršaji koji su pravili, a to su najčešće vožnja pod dejstvom alkohola i veliko prekoračenje brzine.

Sledeća grupa vozača kojima je oduzeta dozvola, od početka primene novog Zakona o bezbednosti saobraćaja pre dve godine, moći će da pohađa seminar kada budu ispunili uslove.

Povratak dozvole nesavesnim vozačima, sa kojima rade i psiholozi, košta ukupno oko 40.000 dinara.

Seminar mogu da pohađaju oni koji su ispunili uslove - da su platili kazne, izdržali kazne zatvore ukoliko su izrečene ili mere bezbednosti zabrane upravljanja vozilima, kao i da je nakon toga proteklo više od 90 dana.

Tek kada prilože dokaze o ispunjenosti uslova, uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilom i uplate po 25.000 dinara za obuku, polaznici mogu da prisustvuju seminaru.

U prvoj grupi su vozači iz raznih krajeva Srbije i sa njima će raditi predavači koje je sertifikovala Agencija za bezbednost saobraćaja.

Svi vozači kojima je Ministarstvo unutrašnjih poslova oduzelo vozačku dozvolu mogu da se prijave Agenciji za ove seminare.

Vozači koji su ostali bez dozvole dolaze iz raznih delova Srbije i planirano je da se u narednom periodu, ukoliko ih bude više nego sada, organizuju seminari i u ostalim većim gradovima. Seminar u Beogradu je održan u prostorijama Privredne komore Beograda.

Psiholog Agencije za bezbednost saobraćaj Mina Dragutinović Jovanović je ranije kazala Tanjugu da se sa vozačima održavaju radionice sa specifičnim načinom rada, tako da ne pohađaju klasične školske časove.

Od polaznika se očekuje da budu aktivni i komuniciraju sa predavačima, rekla je ona.

"Treba raditi na njihovim stavovima i prihvatanju normi bezbednog ponašanja u saobraćaju. Taj psihosocijalni momenat je jako važan", istakla je Dragutinović Jovanović, dodajući da je većina njih tu zbog alkohola i prekomerne brzine i da im je potreban blagi psihosocijalni tretman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: