Riker završio posetu, stiže Gordon

Zamenik pomoćnika američke državne sekretarke Filip Riker odlazi iz Beograda nakon trodnevnog boravka i susreta sa svim najvažnijim srpskim političarima.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.07.2012.

18:41

Default images

Utisci američkog diplomate nakon tih susreta nisu mnogo poznati, a kako su razgovori protekli javnosti je uglavnom predočeno putem šturih saopštenja. Ni njegovi beogradski sagovornici nisu iznosili više detalja. Za tri dana u Beograd stiže još jedan visoki zvaničnik Stejt dipartmenta, Filip Gordon, pomoćnik Hilari Klinton čija je prethodnica bio Filip Riker.

Filip Riker je prema ranijim najavama u sredu trebalo se sastane i sa predsednikom DS-a Borism Tadićem, ali više informacija o tom susretu nije bilo. Zamenik pomoćnika američke državne sekretarke se u sredu video sa Borkom Stefanovićem, funkcionerom DS-a i šefom pregovaračkog tima Beograda a glavan tema razgovora bilo je Kosovo.

Stefanović i zvaničnik američkog Stejt departmenta složili su se da je neophodno nastaviti dijalog i primeniti do sada postignute sporazume.

Visoki funkcioner Stejt dipartmenta razgovarao je u utorak, prvog dana posete, sa liderima SNS, SPS, URS i LDP-a.

On se tog dana na kratko sreo i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Tom prilikom je, prema rečima Nikolića, potvrđeno da će Srbija sarađivati sa SAD, a da je Stejt dipartment spreman da sarađuje sa svakom vladom koju proglasi Narodna Skupština Srbije.

Riker se prethodno sa liderom SNS-a Aleksandrom Vučićem sastao na ručku koji je trajao više od sat vremena, rekao je funkcioner SNS Nebojša Stefanović.

Vučić i Riker dogovorili su se da o detaljima sastanka ne obaveštavaju javnost, rekao je Stefanović, odbivši da komentariše pisanje medija da je povod Rikereve posete lobiranje za veliku koaliciju SNS i DS.

Riker se u utorak popodne sastao sa mandatarem vlade liderom SPS Ivicom Dačićem sa kojim je razgovarao oko sat i po, a u palatu Srbije stigao je tim povodom i Dačićev koalicioni partner, lider PUPS-a Jovan Krkobabić. Ni Dačić ni Riker posle sastanka nisu davali izjave za medije.

Američki analitičar Čarls Kapčan kaže da je cilj poseta Filipa Rikera i Filipa Gordona da se stavi do znanja šta su američke preference u politici nove vlade.

Riker u Beogradu boravi kao prethodnica pomoćnika šefice američke diplomatije Filipa Gordona, čija se poseta očekuje 8. i 9. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: