Svi zajedno na proslavi 4. jula

Ambasada SAD u Beogradu priredila je prijem povodom obležavanja Dana nezavisnosti. Ambasadorka Vorlik poručila je da postoji široko partnerstvo SAD i Srbije.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 05.07.2012.

14:36

Default images

Prijemu su prisustvovali predstavnici vlasti Srbije, diplomatskog kora, poslovnog i kulturnog života, civilnog društva.

Pozivnice za proslavu praznika stigle su na 2700 adresa. Mnogi akteri pregovora o novoj vladi, koji danas imaju predah, sreli su se na prijemu. Prve čestitke za praznik ambasadorka Meri Vorlik je dobila od predsednika Tomislava Nikolića.

Kako je na 37 beogradskih stepeni protekao prijem u ambasadi SAD pogledajte u Fotogaleriji B92.
Meri Vorlik i predsednik Srbije (Tanjug)
Obeležavanje Dana nezavisnost SAD je ove godine ujedno i proslava dve važne godišnjice – 130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Srbijom, kao i deset godina rada USAID-a u ovoj zemlji, ukazala je u svom obraćanju gostima ambasador SAD u Beogradu Meri Vorlik.

"Danas, što je najvažnije, slavimo naše partnerstvo širokih razmera sa srpskom Vladom i ljudima - nasu blisku vojnu i policijsku saradnju, naše poslovne veze, našu kulturnu saradnju i široku mrežu ličnih prijateljstava", naglasila je Vorlik.
Foto: B92
Ona je pozdravljajući goste, na prijemu povodom Dana državnosti SAD, podsetila da je 5.jula 1882. Senat SAD ratifikovao dokument koji uspostavlja diplomatske odnose između dve zemlje, a kasnije iste godine prvi zvanični američki predstavnici za Srbiju stigli su u Beograd.

„Ova godina predstavlja i 10. godišnjicu USAID-a u Srbiji. Tokom tog perioda američka vlada je obezbedila preko 840 miliona dolara pomoći podrške demokratskim institucijama Srbije i jačanju njenog ekonomskog potencijala”, rekla je Vorlik.
Gosti na prijemu (Tanjug)
Ona je kazala da je tokom dve i po godine, koliko je u Srbiji, upoznala hiljade srpskih građana iz svih sfera žiivota – političare, poslovne ljude, predstavnike civilnog sektora, studente – koji su sledili svoje snove, i za sebe same i za svoju domovinu.

Vorlikova je podsetila da je pre 236 godina usvojena Deklaracija o nezavisnosti SAD koja garantuje neotuđiva prava kao što su život, sloboda, i traganje za srećom.
Ambasadorka i lider SPO-a (Tanjug)
Ta prava, prema njenim rečima, svojstvena su svakom pojedincu, i predstavljaju kamen temeljac američke države, te su više od 200 godina kompas ne samo ljudima u SAD, već i u svetu.

Ta prava su, kako je dodala, inspirisale milione da pređu okean u potrazi za boljim životom, i još milione onih koji očekuju da se taj bolji život izgradi u njihovim domovinama.

Vorlikova je završila zdravicom u kojoj je poželela da se srpsko i američko partnerstvo nastavi još mnogo godina.
Tanjug
Među gostima na prijemu su bili predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer tehničke vlade Mirko Cvetković, kao i vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministri odbrane i prosvete Dragan Šutanovac i Žarko Obradović, kao i bivša predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović.
Tanjug
Na proslavu su došli i predstavnici diplomatskog kora među kojima ambasadori Nemačke, Rusije, Britanije, Francuske i EU Volfram Mas, Aleksandar Konuzin, Majkl Devenport, Fransoa Gzavije Denio i Vensan Dežer.

Gosti ambasadorke Vorlik bili su i patrijarh srpski Irinej, kao i lideri i funkcioneri stranaka u Srbiji Aleksandar Vučić, Jorgovanka Tabaković, Boris Tadić, Čedomir Jovanović, Rasim Ljajić, Nenad Čanak, Aleksandra Jerkov, Dragoljub Mićunović i Nenad Popović, kao i predstavnici poslovne elite i guverner NBS Dejan Šoškić.
Ambasadorka sa patrijarhom i episkopom Rakitom (Tanjug)
Pre govora Vorlikove izvedene su himne SAD i Srbije.

Za dobro raspoloženje gostiju bio je zadužen džez orkestar, a za apetit, kao i prošle godine, američki lanac restorana brze hrane "Mekdonalds" i Hotel "Hajat".

Prijem je protekao uz stroge, a za američke prilike uobičajene mere obezbeđenja.

Kog su sproveli, a ko je stajao u redu

Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD okupio je danas u Beogradu političku i društvenu elitu Srbije - s tim da se neki dugo čekali u redu da bi ušli u američku ambasadu, dok su neke Amerikanci "sproveli" preko reda.
Tanjug
Tako je, preko reda, razumljivo prošao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ali i političari različite provinijencije - Čedomir Jovanović, Nenad Čanak, Vuk Drašković, Jorgovanka Tabaković, Vlajko Senić, Dragoljub Mićunović.

Dok su "privilegovani" ulazili pod pratnjom, u dugačkom redu čekali su Rasim Ljajić i Aleksandar Vučić.
Tanjug
Među zvanicama ambasadorke SAD u Beogradu Meri Vorlik bili su predstavnici gotovo svih političkih partija Srbije, a novinari su bili svedoci "hladnog susreta" dojučerašnjih partnera, lidera demokrata Borisa Tadića i prvog čoveka socijalista Ivice Dačića.

Kako je primetio izveštač Tanjuga, Tadić i Dačić samo su se kratko, kurtoazno pozdravili i okrenuli leđa jedan drugom.
Foto: B92
Tokom svečanog programa za Dan nezavisnosti SAD, Tadić je stajao pored vršioca dužnosti šefa naprednjaka Vučića. Lideri dve najjače političke stranke u zemlji kratko su razgovarali, ali očigledno mnogo prisnije nego Tadić i Dačić.

Mnogi političari, ali i privrednici i strane diplomate iskoristili su prijem SAD za kratak susret sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Veliki broj predstavnika medija propratio je dolazak svih poznatih ličnosti, od kojih je jedan broj bio strpljiv i pozirao je sa ambasadorkom Vorlik, kojoj je ovo poslednji Dan nezavisnosti u ambasadi u Beogradu, pošto će uskoro napustiti tu službu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

155 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: