Iran: Dirnite nas, napadamo Izreal

Iran je zapretio da će, ako bude napadnut, uništiti američke vojne baze širom Bliskog istoka i da će na meti imati Izrael u roku od nekoliko minuta.

Izvor: B92

Sreda, 04.07.2012.

14:55

Default images

"Te baze su sve na dometu naših raketa i porobljene zemlje (Izrael) su takođe dobra meta za nas", izjavio je komandant vojne divizije Revolucionarne garde Amir Ali Hadži Zadeh, javila je iranska novinska agencija Fars.

Pretnja je izrečena pošto je iranska Revolucionarna garda nastavila, treći dan za redom, da testira balističke rakete.

Hadži Zadeh je dodao da iranske balističke rakete imaju u dometu 35 američkih vojnih baza koje, u većini slučajeva, mogu da pogode mete na udaljenosti od 2.000 kilometara.

"Mi smo razmišljali o kriterijumima za određivanje (vojnih) baza i raspoređivanju raketa za uništenje svih tih baza u prvim minutama posle napada (na Iran)", dodao je on, prenela je agencija Rojters.

Britanska agencija podseća da američke vojne baze u regionu Bliskog istoka postoje u Bahreinu, Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kuvajtu i Turskoj, a da imaju još oko 10 vojnih baza malo dalje, u Avganistanu i Kirgistanu.

Izrael je zapretio da bi mogao da napadne Iran ukoliko se diplomatskim putem ne reši pitanje spornog nuklearnog nuklearnog programa, što ne isključuju ni Sjedinjene Američke Države kao "poslednju instancu", mada ističu da treba dati vremena da pojačane ekonomske sankcije protiv Irana "urode plodom".

Rojters podseća da je iranska Revolucionarne garde takođe zapretila da će blokirati Hormuski moreuz kojim ide više od trećine ukupnog transporta sirove nafte iz zemalja Persijskog zaliva, kao odgovor na pooštravanje sankcija Iranu.

Velike sile odgovorile su da neće tolerisati "opstrukciju komercijalnog saobraćaja" moreuzom i podsetile na značajno prisusutvo američkih brodova u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: