Zatvor zbog prevare sa stanovima

Vlasnik firme "MG Profesional" Željko Subašić je osuđen na pet i po godina zatvora, jer je od februara 2006. do oktobra 2009. više puta prodavao iste stanove.

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.07.2012.

16:15

Default images

Time je oštetio kupce za oko milion evra (115,7 miliona dinara).

Apelacioni sud u Beogradu odbio je žalbe Subašićeve odbrane i potvrdio prvostepenu presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

Subašić je obavezan da kupcima, koje je dovodio u zabludu i prevarom im uzimao novac, na ime imovinsko - pravnih zahteva isplati iznose utvrđene prvostepenom presudom, dok su za iznose preko navedenih oštećeni kupci upućeni na parnični postupak.

Sud je utvrdio da je Subašić, lažnim predstavljanjem da je investitor stambenog objekta sa 15 stambenih jedinica koji se gradi u Knićaninovoj ulici na Dorćolu i da ima na raspolaganju slobodnih stanova namenjenih prodaji, dovodio u zabludu građane prikrivajući činjenice da su ti stanovi već prodati trećim licima.

Nudeći ih po ceni nižoj od tržišne time ih je navodio da na ime kupovine nekog od tih stanova sa njim zaključe ugovor o kupoprodaji koji su potom overavani u sudu i da mu isplate ugovorene devizne ili dinarske iznose novca ili uđu u neki drugi poslovni aranžman sa njim. Na taj način Subošić je pribavio protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 115.749.886,74 dinara.

Firma "MG Profesional", čije se sedište nalazi na samo četrdesetak metara od sporne građevine u Knićaninovoj, prodavala je stanove po ceni od 1.300 do 1.800 evra po kvadratu, iako je na toj lokaciji kvadrat dostizao, u to vreme, daleko veću cenu.

Stanovi su trebalo da budu završeni u januaru 2007, ali kako do toga nije došlo prevareni kupci mahom su sami odlazili u policiju u odeljenje za privredni kriminal i podnosili krivične prijave protiv investitora, nakon čega je uhapšen u Loznici.

Od 2010. godine, kada je u sve sudove u Srbiji uveden Jedinstveni registar za promet nekretnina, više nisu moguće malverzacije sa višestrukim prodajama stanova, koje su do tada bile gotovo svakodnevna pojava u glavnom gradu, ali i u drugim gradovima u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: