NUNS: Poštovati dostrojanstvo žrtve

NUNS pozvalo je medije da prilikom izveštavanja o tragičnim događajima i nesrećama poštuju etičke i profesionalne standarde definisane Kodeksom novinara.

Izvor: Beta

Sreda, 04.07.2012.

12:25

Default images

U saopštenju NUNS je naveo da se tom udruženju obratila majka osobe koja je nedavno izvršila samoubistvo, ukazavši da je porodicu i prijatelje izuzetno pogodilo to što je vest o tome u velikom broju medija objavljena pod naslovom "Psihijatrijski bolesnik izvršio samoubistvo".

U vesti koju su mediji objavili, navodi se izjava načelnika gradske policije Kruševca da je 35-godišnji "Bojan D. izvršio samoubistvo skočivši sa zgrade" i da je, "po saznanjima policije, reč o psihijatrijskom bolesniku".

NUNS je naveo da je majka nastradalog u pravu kada pita "da li novinari izveštavaju ili postavljaju lekarske dijagnoze", "da li novinar sme dati ovakav naslov bez ikakvih dokaza, objašnjenja ili saopštenja lekara", kao i da je u pravu kada osporava potrebu da se u izveštajima o takvim tragedijama navode ime i prezime žrtve, ime naselja i drugi lični podaci.

Udruženje je podsetilo da Kodeks obavezuje novinara da poštuje i štiti prava i dostojanstvo žrtava. Prilikom izveštavanja o nesrećama i krivičnim delima, nije dozvoljeno objavljivanje imena i fotografija žrtava, kao ni objavljivanje bilo kakvih podataka koji bi indirektno mogli da otkriju identitet žrtve.

"Novinari i urednici naročito treba da izbegavaju spekulacije i nedovoljno proverene stavove. Čak i ukoliko nadležni državni organi objave podatke koji spadaju u domen privatnosti žrtve, kao što je to u ovom slučaju učinio zvaničnik policije, mediji tu informaciju ne smeju da prenose", naveo je NUNS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: