Riker došao "jer je Beograd sjajan"

Visoki američki zvaničnik Filip Riker stigao u Beograd i odmah otišao u sedište URS-a gde je lider SPS Ivica Dačić vodio razgovore o formiranju Vlade.

Izvor: B92

Utorak, 03.07.2012.

08:10

Default images

Prilikom ulaska u sedište stranke Mlađana Dinkića, Riker je na pitanje B92 zašto je došao u Srbiju u prolazu rekao "zato što mi se sviđa Beograd jer je sjajan grad".

Filip Riker, koji je zamenik pomoćnika državnog skeretara SAD, prvi je visoki američki zvaničnik koji je došao u Srbiju od okončanja izbornog procesa.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD razgovarao je posle podne u Palati Srbija u Beogradu s mandatarom za sastav nove vlade Ivicom Dačićem. Posle sastanka dvojice zvaničnika, koji je počeo u 17 sati i trajao oko sat i po, nije bilo izjava za medije.

Sastanku je prisustvovao i predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije i Dačićev koalicioni partner Jovan Krkobabić, koji je u Palatu Srbija došao sat vremena nakon početka sastanka.

Riker je ručao više od sat vremena sa v.d. liderom naprednjaka Aleksandrom Vučićem. Vučić i Riker dogovorili su se da o detaljima sastanka ne obaveštavaju javnost.

Riker se pre toga sastao sa liderom LDP-a Čedomirom Jovanovićem. Američki zvaničnik, koji je u poseti Beogradu do 5. jula, prethodno je razgovarao i sa predsednikom URS-a Mlađanom Dinkićem.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD razgovarao je više od sat vremena s predsednikom URS, ali posle sastanka niko nije želeo da daje izjave za novinare.

Izvor B92 navodi da će se Riker sastati i sa mandatarom Ivicom Dačićem kao i sa predstavnicima svih vodećih stranka, među kojima je i Aleksandar Vučić. Sutra bi trebalo Riker da se susretne i sa predsednikom DS Borisom Tadićem.

B92 saznaje da će u toku ove nedelje u Beogradu doći i sam pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon.
Riker bi trebalo da u Beogradu ostane do 5. jula, dok će Filip Gordon u Beogradu boraviti 8. i 9. jula.

To će biti prva poseta Srbiji nekog američkog zvaničnika nakon održavanja izbora i ona se može sagledavati u svetlu povećanog interesovanja Vašingtona za razvoj događaja oko formiranje Vlade.

Naime, kako saznaje B92, Dačić je pokušao prošle nedelje da ostvari telefonski kontakt sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, ali mu to nije pošlo za rukom.

Kako navodi izvor B92, odgovoreno mu je da će prvo morati da se sretne sa visokim američkim službenicima koji će stići u posetu Beogradu. U Američkoj ambasadi su naveli da je Rikerova poseta deo njegovih "redovnih poseta regionu" i da će u Beogradu razgovarati sa više zvaničnika srpske vlade, sa liderima političkih stranaka, kao što je bio slučaj i tokom njegovih ranijih poseta Srbiji.

Tanjugu je rečeno u SPS, SNS i LDP da će se Riker sastati i sa mandatarom za sastav nove vlade Ivicom Dačihem, kao i sa liderima SNS i LDP Aleksandrom Vučićem i Čedomirom Jovanovićem.
Filip Gordon
Ovakav stav produbio je spekulacije da relacije između Vašingtona i lidera SPS-a baš i nisu onakve kakve bi Ivica Dačić želeo da budu.

Sumnje da SAD ne gledaju sa odobravanjem na predlog da premijer bude Ivica Dačić produbljene su nakon Dačićevih poseta Rusiji, koja je navodno pokazala zainteresovanost za kupovinu velikih i neprivatizovanih državnih sistema poput EPS-a ili Telekoma. Dodatna sumnja pojačana je nakon nesporazuma oko Dačićevih vidovdanskih izjava vezanih za povratak snaga bezbednosti na sever Kosova, a posebno je analiziran skandal oko zakletve Žandarmerije čiji je autor general Bratislav Dikić, koji je Dačićev čovek od poverenja u policiji, a koji spada u red policijskih oficira na koje još od ranije Vašington ne gleda s blagonaklonošću.

Podsetimo,Dačić je naknadnim tumačenjem svojih izjava, kao i osudom zakletve Žandarmerije pokušao da ispravi ove propuste.

Naš izvor navodi da su osim američkih i pojedine evropske diplomate postale obazrivije kada su u pitanju imenovanja budućih savetnika i ministara od kojih su se neki već potrudili da izazovu određene dileme i strepnje, a mediji u Srbiji već su objavljivali ovakve informacije.

Borba protiv korupcije i kriminala jedan od najbitnijih zadataka koji čeka buduću Vladu, a za tu borbu ne postoje dovoljne garancije da će biti sprovedena na najbolji mogući način, procenjuje se u američkoj administraciji. Očekuje se da će sva ova pitanja biti tema razgovora koje će narednih dana u Beogradu voditi američke diplomate.

Ono što je izvesno, kako navodi izvor B92, je da će konačan stav Vašingtona sigurno imati uticaja i na njihove brojne evropske kolege i vrlo brzo će biti jasno koliko njih će podržati formiranje vlade SNS-SPS-URS.

Dačić: SAD se neće mešati u formiranje Vlade

S druge strane, mandatar za sastava vlade Ivica Dačić izjavio je danas da je uveren da Vlada SAD nema nameru da se meša u formiranje Vlade Srbije.

"Koliko sam shvatio Vlada SAD nema nameru da se meša u formiranje Vlade Srbije, tako je bar zvanično objavljeno. Više puta sam se sreo sa (zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara (Filipom) Rikerom, i to u najkritičnijim situacijama i spreman sam da i dalje razgovoramo", rekao je Dačić posle razgovora sa predstavnicima URS.

Dačić je naglasio da se nije "takmičio" na izborima u Velikoj Britaniji, Rusiji, SAD, već u Srbiji, i da, ako nekome treba da odgovara, to je onda srpski narod.

"Ako se neki stav utvrđuje po tome da li nisam više sa Borisom Tadićem, to je neozbiljno. Uostalom, to mi niko nije ni rekao. Pitanje je da li je SNS prihvatljiviji za njih", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje da li očekuje da će mu Riker preneti stav SAD da je nepoželjan za premijera.

"Onda se žali za velikom koalicijom", rekao je Dačić i podsetio da je kao ministar policije dobio najvišu ocenu za rad, kao i nagradu "Naj Evropljanin" i ponovio da zato ne razume zašto sada ne bi bio prihvatljiv za premijera.

Lider URS Mlađan Dinkić, takođe je rekao, da će se za oko sat vremena sastati sa Rikerom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

224 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: