Grimson peti put predsednik Islanda

Islandski predsednik Olafur Ragnar Grimson ponovo je izabran da predvodi zemlju, peti put zaredom.

Izvor: Beta

Nedelja, 01.07.2012.

13:59

Default images

Grimson je svoju ceremonijalnu funkciju pretvorio u poziciju moći kada je odbio sporazum koji bi poreske obveznike njegove zemlje opteretio za pet milijardi dolara.

Grimson (69), koji je, prema preliminarnim rezultatima, na jučerašnjim izborima osvojio 52,2 odsto glasova, tako je postao predsednik sa najdužim stažom u islandskoj istoriji, i posle 16 godina na čelu države čeka ga još jedan četvorogodišnji mandat.

Njegov najbliži rival, novinarka Tora Arnordsdotir osvojila je 33,8 odsto glasova, i priznala je poraz. Funkcija predsednika na Islandu je uglavnom ceremonijalnog karaktera, a Grimson je došao na metu kritike svojih protivnika da ju je politizovao, pošto je tri puta iskoristio pravo veta na zakone sa kojima se nije slagao.

On je takodje kritikovan posle finansijske krize 2008-09, jer je podržavao poslovni sektor, ali je ponovo zadobio podršku javnosti kada je odbio da potpiše sporazum, prema kojem bi islandski poreski obveznici morali da vraćaju Britaniji i Holandiji dugove stečene u vreme krize, u iznosu od pet milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: