"Kosovu na jesen puni suverenitet"

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger izjavio da će puni suverenitet Kosovo dobiti na jesen.

Izvor: B92

Nedelja, 01.07.2012.

21:02

Default images

On je naglasio, pred sutrašnji sastanak Međunarodne upravljačke grupe (ISG) za Kosovo, da još nerešena situacija na severu zahteva dalje prisustvo međunarodnih snaga.

Špindeleger je rekao da od sastanka ISG očekuje odluku koja će biti o značaja za budućnost Kosova.

"Međunarodna zajednica će odlučiti da se njeno nadgledanje nezavisnosti Kosova može okončati. To je jasan dokaz poverenja prema Kosovu, koje je sada zrelo da stoji na sopstvenim nogama, i preuzme punu odgovornost za budućnost svih njenih građana", naglasio je Špindeleger, u intervjuu nemačkoj novinskoj agenciji DPA koji prenosi bečki dnevnik "Viner cajtung".

On je objasnio da odluka usledila baš sada jer je za manje od pet godina kosovska vlada postigla ciljeve Ahtisarijevog plana, koji predviđa stvaranje stabilnog, demokratskog, multietničkog Kosova, koji može doprineti regionalnoj stabilnosti.

Za to je, kako je dodao, naravno bila potrebna pomoć međunarodne zajednice, ali "nije bilo podrazumevajuće da je moguće sprovesti besprekoran prelazak međunarodne administracije na samostalno vođenje od strane kosovskih vlasti, zbog čega Kosovo može s pravom biti ponosno na svoj uspeh".

Kosovo, smatra šef austrijske diplomatije, sada ulazi u jednu novu fazu sopstvene odgovornosti i evropskog približavanja.

"To naravno ne znači da se može opustiti. Proces reformi u najmlađoj državi Evrope mora biti nastavljen. Do jeseni moraju još svi ciljevi Ahtisarijevog plana biti uneti u kosovski Ustav i zakonodavstvo. Samo tada će pravno biti delotvorna odluka ISG", poručio je on.

Prema njegovim rečima, Ahtisarijev plan uzima u obzir i problematiku severa Kosova.

"Međutim, on nije mogao biti tamo primenjen, ali to nije bila greška Prištine. Integrisati stanovnike severa ostaće i dalje jedan izazov za kosovsku vladu, ali i međunarodnu zajednicu", smatra Špindeleger.

Upitan o posledicama po uloge Euleksa i Kfora, šef austrijske diplomatije je istakao da će Euleks i dalje kosovske vlasti podržati u izgradnji policije, pravosuđa, carine, prema modernim međunarodnim standardima.

"Normalizacijom stanja kosovske snage bezbednosti mogle su već da ispune svoje zadatke u očuvanju reda. Međutim, Kfor i dalje ostaje važan garant stabilnosti na Kosovu. Posebno još nerešena situacija na severu zahteva dalje prisustvo međunarodnih snaga", zaključio je Špindeleger.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: