Palestina pozdravlja odluku Uneska

Palestinci slave odluku Uneska da upiše crkvu Hristovog rođenja u Vitlejemu na listu svetske kulturne baštine kao korak napred ka priznanju palestinske države.

Izvor: B92

Petak, 29.06.2012.

23:29

Default images

Izraelci, s druge strane, ocenjuju da je to korak dalje od postizanja mira.

Palestinci su pozdravili odluku svetske organizacije kao napredak u njihovim nastojanjima ka međunarodnom priznanju nezavisne palestinske države na teritoriji Zapadne Obale, Gaze i istočnog Jerusalima, koje je Izrael okupirao 1967. godine.

Lokalni zvaničnici su na trgu u Vitlejemu organizovali proslavu, u kojoj je učestvovalo nekoliko desetina ljudi.

Palestinci su tvrdili da crkvi prete ozbiljna oštećenja pošto potrebne popravke nisu urađene na vreme i zbog neprekidne izraelske okupacije Zapadne Obale, gde se crkva nalazi.

Izrael i SAD snažno su se protivili stavljanju te crkve na listu Uneskove baštine, tvrdeći da crkva nije u opasnosti, što je podržao i komitet stručnjaka UN.

Izraelski zvaničnici su izjavili da se ne protive stavljanju crkve na listu, ali su odbacili navode da je dostignut nivo opasnosti koji implicira krivicu Izraela, koji ima "de facto" vlast nad Zapadnom obalom.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je da Palestinci preduzimaju unilateralne akcije koje samo udaljavaju od postizanja mira i da je odluka Uneska bila motivisana političkim razlozima.

Američki ambasador u Unesku Dejvid Kilion izjavio je da je Vašington "potpuno razočaran" odlukom. SAD su povukle desetine miliona dolara iz Uneska kada je ta organizacija prošle jeseni prihvatila Palestinu kao svoju članicu.

Palestinski ministar spoljnih poslova Riad Malki izjavio je da Palestinci planiraju da za zaštitu predlože još mesta u oblastima Zapadne Obale, Gaze i istočnog Jerusalima, što bi moglo da izazove nove političke tenzije.

Izrael i Palestina u pregovorima koji s prekidima traju dve decenije, nisu postigli sporazum o granicama palestinske države.

Za upisivanje "Mesta Isusovog rođenja" glasalo je 13 članova Komiteta za kulturnu baštinu, šest je bilo protiv, a dva su bila uzdržana. Odluka je doneta na sednici u Sankt Peterburgu.

Ta crkva se nalazi na palestinskim teritorijama i prvi je palestinski spomenik upisan u listu svetske kulturne baštine nakon što je Palestina primljena u Unesko. Crkva Hristovog rođenja izgrađena je pre 1.500 godina, a koriste je katolici, pravoslavci i Jermeni.

Stručnjaci UN preporučili su da zahtev Palestinaca prodje redovnu proceduru, umesto da traže da se o tome odluči po hitnoj proceduri, ali Palestinci su odbili da povuku zahtev.

Vitlejem svake godine poseti oko 100.000 turista, a palestinska ministarka turizma Rula Majah očekuje da će stavljanje crkve na Uneskovu listu privući još posetilaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: