Damask: Desetine poginulih u napadu

Više desetina ljudi poginulo je danas kada je sirijska vojska otvorila tenkovsku i artiljerijsku paljbu na četvrt Damaska koja je pod kontrolom pobunjenika.

Izvor: B92

Petak, 29.06.2012.

20:07

Default images

To su saopštili aktivisti za ljudska prava.

Međutim, do preciznih podataka o broju žrtava je teško doći jer je novinarima i aktivistima zabranjen ili u velikoj meri ograničen pristup najvećem delu teritorije Sirije.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava, u Bejrutu, saopštila je da je u jučerašnjem sukobu sa više od 180 žrtava, poginulo više od 60 vojnika.

Ukoliko ti podaci budu potvrđeni, četvrtak bi mogao da bude najkrvaviji dan od marta prošle godine kada je počela pobuna protiv predsednika Bašara al-Asada.

U napadu na četvrt Duma gde od početka pobune traje snažan otpor Asadovom režimu, u prošla dva dana poginule su najmanje 43 osobe.

Mreža lokalnih koordinacionih komiteta saopštila je da je u jučerašnjem artiljerijskom gađanju više četvrti glavnog grada poginulo 59 ljudi, a najviše u Dumi. Jedan aktivista je rekao da vladine snage pokušavaju da stave Dumu pod svoju kontrolu, ali da je otpor žestok.

Državna novinska agencija SANA navodi da vojska nastavlja da goni "terorističke grupe" u Dumi, pretresajući skrovišta i uništavajući im komunikacionu i drugu opremu. U sukobima je, dodaje agencija, poginulo desetine terorista, a još mnogo je ranjeno i uhapšeno.

Svetske sile nastoje da nadju rešenje sirijske krize o čemu će sutra, u subotu razgovarati u Ženevi.

Specijalni izaslanik UN i Arapske lige za Siriju Kofi Anan izjavio je da buduća vlada Sirije mora da bude vlada nacionalnog jedinstva i da ima punu izvršnu vlast.

U toj prelaznoj vladi, naveo je Anan, mogu da budu članovi sadašnje vlade i opozicije, ali ne i oni čije bi prisustvo "moglo da ugrozi kredibilitet tranzicije, stabilnost i pomirenje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: