Morsi obećao građansku državu

Islamista Mohamed Morsi, prvi izabrani civilni predsednik Egipta, simbolično je položio zakletvu pred desetinama hiljada Egipćana na trgu Tahrir u Kairu.

Izvor: B92

Petak, 29.06.2012.

19:41

Default images

On je tom prilikom obećao da će uspostaviti građansku državu.

Okupljeni su Morsija, koji je ranije ovog meseca pobedio u drugom krugu izbora, pozdravili aplauzom na trgu na kom je započeta pobuna protiv njegovog prethodnika Hosnija Mubaraka prošle godine.

Morsi je pozdravio Egipćane na, kako je rekao, "trgu revolucije, trgu slobode", u okviru poruke koju je uputio "slobodnom svetu", i muslimanima i hrišhanima Egipta, javila je agencija Frans pres.
Foto: Beta
Prvi izabrani civilni šef države simbolično je položio zakletvu pred narodom uoči zvaničnog polaganja zakletve u Ustavnom sudu zakazanog za sutra.

"Zaklinjem se da ću očuvati republički sistem i nezavisnost Egipta", poručio je Morsi okupljenima.

Muslimanska braća, pokret iz kog je Morsi istupio pošto je pobedio na predsedničkim izborima, pozvao je na velike demonstracije na Tahriru pod sloganom "Dan predaje vlasti".

Vrhovni savet oružanih snaga, koji upravlja zemljom od svrgavanja Mubaraka, i dalje će imati široka ovlašćenja i nakon zvanične predaje vlasti.

Vojska je ranije obećala da će predati vlast novoizabranom predsedniku do kraja juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: