Njegošev mauzolej neće biti srušen

Premijer Crne Gore Igor Lukšić odbacio je mogućnost da Njegošev mauzolej na Lovćenu bude uklonjen.

Izvor: Beta

Petak, 29.06.2012.

20:53

Default images

"Rušenje Mauzoleja ne dolazi u obzir", rekao je Lukšić u intervjuu za podgopričku televiziju "Atlas".

Komentarišći predlog Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori da se na Lovćenu obnovi kapela u kojoj je ranije bilo telo Petra Drugog Petrovića Njegoša, Lukšić je rekao da "ako šta treba raditi, i ako postoji razumevanje da nešto treba raditi", onda može biti obnovljena samo izvorna Njegoševa kapela, a ne ona koju je podigao kralj Aleksandar Karađorđević 1925. godine.

Lukšić je kazao da odluku o eventualnom obnavljanju Njegoševe kapele može doneti "samo Vlada Crne Gore i niko drugi".

Mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije ranije je rekao da treba obnoviti Njegošveu kapelu i da za nju "ima mesta" na Lovćenu. On se nije izjasnio o tome da li bi trebalo rušiti Njegošev mauzolej, podignut 1974. godine.

Njegoš je kapelu na Lovćenu podigao kao spomenik stricu, svom prethodniku na duhovnom i državnom prestolu Crne Gore, Petru Prvom Petroviću Njegošu.

Njegoševi zemni ostaci su, na osnovu njegovog zaveta, sahranjeni u toj kapeli 1855. godine, četiri godine posle njegove smrti.

Originalna Njegoševa kapela oštećena je 1916. godine u bombardovanju austrougarske vojske. Ostaci te kapale su srušeni posle stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kada je njen suveren Aleksandar Karađorđević na tom mestu podigao novu kapelu.

Istoričari u Crnoj Gori ocenjuju da je podizanje te kapele bilo demonstracija moći Karađorđevića u Crnoj Gori.

Karađorđevićeva kapela je srušena 1974. godine, a na njenom mestu je podignut mauzolej, po projektu vajara Ivana Meštrovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: