Purda traži odštetu od Srbije

Tihomir Purda traži od Srbije odštetu za 57 dana koje je proveo u zatvoru u Zenici, piše Večernji list.

Izvor: Tanjug, Veèernji list

Petak, 29.06.2012.

09:25

Default images

Tužilaštvo Srbije je, podiglo optužnicu protiv Purde zbog sumnje da je odgovoran za smrt ranjenog vojnika JNA. Uhapšen je na graničnom prelazu Orašje 2011. i prebačen u zatvor u Zenici. Nakon 57 dana provedenih u pritvoru, optužnica je povučena.

Ministarstvu pravosuđa Srbije već je upućen odštetni zahtev i sada se čeka odgovor koji bi značio nagodbu ili pokretanje parnice s konkretnim novčanim iznosom, piše dalje Večernji list.

Purda kaže da će verovatno, ako dođe do sudske parnice, uslediti veštačenje, ali i da je na to spreman. On očekuje i da će mu nadoknaditi dane provedene u zatvoru i uzeti u obzir sve traume i duševnu bol njegove porodice, jer je, podseća on, njegova trudna supruga ostala kod kuće sama s troje dece.

Nakon što je Tužilaštvo Srbije povuklo optužnicu protiv njega, on je pušten na slobodu i vladinim avionom prebačen je u Hrvatsku.

"Kad je reč o optužbama, sve su to gluposti, ali kad te strpaju u pritvor, ne možeš ništa. Pritom zaboravljaju činjenicu da sam devet meseci proveo u logorima Stajićevo i Sremska Mitrovica, gde su me nemilice tukli. Za tih devet meseci pakla niko nije odgovarao iako je njima jako dobro poznato ko je odgovoran za te logore i ko nas je sve tukao", kazao je Purda.

Tužilaštvo još ništa nije dobilo

Specijalno tužilaštvo za ratne zločine još nije dobilo odštetni zahtev bivšeg hrvatskog vojnika Tihomira Purde za 57 dana zatvora koje je odležao u Zenici 2011. godine, pod optužbom da je počinio ratni zločin.

Kako je Tanjugu rečeno u tužilaštvu, Purda je pritvoren u zeničkom zatvoru, prema poternici Srbije, zbog neodazivanja pozivu srpskih organa gonjenja.

Reč je o vojnom predmetu i da je Purda došao i javio se srpskim pravosudnim organima sve bi bilo drugačije, kažu u tužilaštvu i najavljuju da će se o odštetnom zahtevu izjasniti tek pošto ga budu dobili.

Purdin advokat Krešimiir Krsnik izjavio je danas u Zagrebu da je, preko medjunarodne pravne pomoći, Ministarstvu pravde Srbije upućen odštetni zahtev i da se sada čeka, kako je rekao, njihov odgovor.

"Ako ne dodje do mirnog rešenja, pokrenućemo parnicu s konkretnim novčanim iznosom", rekao je Krsnik, dodavši da treba utvrditi duševne boli koje je Purda pretrpeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: