Mas: Srbija se približila EU

Srbija se približila EU, ali posao još nije gotov i optimista sam što se tiče daljeg napretka Beograda u integracijama EU, kaže nemački ambasador Volfram Mas.

Izvor: Tanjug

Petak, 29.06.2012.

21:26

Default images

Mas je na oproštajnom prijemu u Beogradu, kome su prisustvovale visoke zvanice iz zemlje i diplomatskog kora, rekao da je u Beograd došao s jasnom misijom da Srbiju približi EU i da "u tome ima velikog napretka", istakavši da su veze između Srbije i Nemačke "fantastične i veoma jake".

Foto: Tanjug
Istakavši da je uspeo da približi Srbiju evropskom putu, iako taj posao nije završen, Mas je rekao da ambasadori moraju da budu "oči i uši vlada svojih zemalja, ali i govornici".

On je kazao da su Nemačka i Srbija tokom njegovog mandata uspešno sarađivale, navodeći da su prošle godine za 50 odsto porasle nemačke investicije, a prethodnih godina ekonomska saradnja je stalno rasla.
Foto: Tanjug
Govoreći o pregovorima Beograda i Prištine, Mas je istakao da je u dijalogu ostvaren napredak ali da nije implementirano sve što je dogovoreno, kao i da nisu sva pitanja koja su bila na stolu dogovorena.

"Format koji je do sada primenjivan može da dovede do novih rezultata ali ako dve strane dođu do zaključka da treba da poboljšaju format ili imaju druge ideje to u potpunosti od njih zavisi", kazao je nemački ambasador.
Foto: Tanjug
Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je ocenio da je Mas jedan od najveštijih diplomata i da je uspeo u misiji približavanja Srbije i EU.

"Nismo se uvek slagali u svemu, ali je nemački ambasador iskreno pokazivao da mu je žao zbog toga", rekao je Jeremić i dodao da Srbija nikada nije bila bliža EU i svetu zahvaljujući i Masovom diplomatskom zalaganju.
Foto: Tanjug
Prijemu su prisustvovali zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, šef beogradskog tima u razgovorima s Prištinom Borislav Stefanović, ambasadori SAD i Rusije Meri Vorlik i Aleksandar Konuzin, supruga ubijenog premijera Zorana Đinđića Ružica Đinđić i mnogi drugi gosti.

Dačić je rekao da će prioriteti nove vlade biti evropski put Srbije, ali i zaštita srpskih državnih interesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: