Srbi bili seksualni teroristi u BiH

Profesorka Dragana Dulić napisala u svom udžbeniku da je deo plana etničkog čišćenja koji su sprovodili Srbi bio i "seksualni terorizam", pišu Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 28.06.2012.

07:20

Default images

Dulićeva, inače profesor na Fakultetu za bezbednost, takve teze iznela je u udžbeiku "Hrestomatija- Ljudska bezbednost 1 i 2". Zbog toga je doveden u pitanje i njen opsatanak na Beogradskom univerzitetu.

"Masovna silovanja i seksualno nasilje nad ženama (i muškarcima) u BiH, događaji koji broje 20.000-30.000 prijavljenih slučajeva, usmerili su posebnu pažnju na izveštaje o seksualnom terorizmu Srba, koji su strateški koristili prisilne trudnoće sa politikom etničkog čišćenja..."

To je odlomak iz udžbenika "Hrestomatija - Ljudska bezbednost 1 i 2", prof. dr Dragane Dulić sa Fakulteta bezbednosti u Beogradu, koji je izazvao pravu buru pa je profesorka Dulić bila glavna tema sednice Senata UB u sredu, gde joj kolege, na tajnom glasanju, nisu dale podršku za produženje radnog staža od tri godine, a glasalo se jer je profesorka ispunila uslove za penziju.

Njih 15 bilo je "za", deset "protiv" i devet je bilo uzdržanih. Jedni su je branili, tvrdeći da je iznela tuđe naučne stavove, a drugi kritikovali jer "su njeni udžbenici jednostrani i naučno nepotkovani". Na stranu profesorke stao je i dekan fakulteta na kom ona predaje Vladimir Cvetković.

Nekoliko dana pre sednice Senata, ovom telu i rektoru obratili su se Savez logoraša Republike Srpske i Svetska organizacija Roma, ali i studenti koji su peticijom tražili da ona ode sa fakulteta.

"U BiH nije silovano ni blizu 30.000 žena. Kada smo zajednički sabrali sve podatke koje su prikupile nevladine organizacije iz RS i Federacije, broj ukupno silovanih, svih nacionalnosti, glasio je 2.903", kaže za Novosti Branislav Lukić, predsednik Saveza logoraša, koji traži da se ova knjiga povuče iz prodaje.

Ovo nije prva knjiga dr Dulić koja je izazvala reakcije javnosti, jer su pre godinu i po dana studenti tražili povlačenje njene "Hrestomatije - Etike rata". U njoj je Svetska organizacija Roma uočila diskriminaciju, podsećaju Novosti.

Dr Dragana Dulić, s druge strane, kaže da je ljuta zbog svih optužbi i tvrdi da kampanja protiv nje traje već dve godine i da je vode neke kolege "podstaknute krajnje ličnim razlozima".

"Optužbe se fabrikuju, a niko od mojih kritičara nije pročitao cele knjige. Tu su dati različiti stavovi raznih autora i nigde nema mog ličnog stava. Neko je iz tekstova izvukao sitnice i one su stavljene u pogrešan kontekst. Cela ta primitivna haranga organizovana je da mi se ne bi produžio radni odnos", kaže dr Dulić.

Pitanje daljeg korišćenja knjiga profesorke Dulić još nije rešeno, a prema rečima rektora UB Branka Kovačevića, Nastavno-naučno veće Fakulteta bezbednosti će oceniti da li te knjige treba da budu udžbenici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: