UN: Stanje u Siriji alarmantno

Nasilje u Siriji je isto ili veće nego pre 12. aprila kada je na snagu stupilo primirje , saopštile su danas Ujedinjene nacije.

Izvor: B92

Sreda, 27.06.2012.

12:39

Default images

UN smatraju da su vladine snage "možda odgovorne" za ubistvo više od 100 civila u Huli prošlog meseca.

Izaslanik UN u Siriji Žan-Mari Geeno rekao je pred Savetom UN za ljudska prava u Ženevi da je nasilje u toj zemlji dostiglo i prevazišlo intezitet sukoba iz perioda pre stupanja na snagu primirja 12. aprila, predviđenog mirovnim planom specijalnog izaslanika UN i Arapske lige Kofija Anana.

On je ocenio da je očigledno da se taj plan u šest tačaka ne poštuje. Prema njegovim rečima, i vladi i pobunjenicima u Siriji mora biti jasno da postoje "posledice" za nepoštovanje mirovnog plana.

Geeno je najavio da će se predstavnici svetskih sila sastati u subotu u Ženevi sa Ananom, u pokušaju da pronađu načine za okončanje krvoprolića. Skupu će prisustvovati američka državna sekretarka Hilari Klinton i njen ruski kolega Sergej Lavrov, kao i drugi visoki predstavnici zemalja članica Saveta bezbednosti.

Kako javlja Asošijejted pres, moguće je da će sastanku prisustvovati i zvaničnici zemalja koje se graniče sa Sirijom.

Savetu UN je danas predstavljen izveštaj istražilačkog tima UN u Siriji koji tvrdi da su vladine snage kršile ljudska prava, uključujući ezgekucije, u "alarmantnom obimu" u protekla tri meseca širom zemlje.

Tim istražioca, predvođen Paulom Pinjeirom, naveo je da nije bio u stanju da utvrdi ko stoji iza masakra u gradu Huli, ali da "snage lojalne vladi možda snose odgovornost za mnoge smrti".

U izveštaju se kaže da naoružane opozicione grupe sve više koriste improvizovane eksplozivne naprave u napadima na režimske snage.

"Situacija na terenu se opasno i ubrzano pogoršava", navedeno je u najnovijem izveštaju Pinjeirovog tima na 20 stranica.

Nezavisni tim istražilaca, takođe, je upozorio da pobunjenici koriste decu kao kurire, zatim za kuvanje hrane i u poslovima vezanim za zbrinjavanje ranjenih što ih samo izlaže riziku da budu ranjeni ili ubijeni.

Sirijski ambasador u Ženevi Fajsal al-Hamui nazvao je izveštaj "poprilično fantastičnim" nakon čega je u znak protesta sirijska delegacija napustila sedište Saveta u Ženevi.

"Nećemo učestvovati u ovom sramnom političkom skupu", rekao sirijski ambasador.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: