SAD: Asad gubi oslonac na vlasti

SAD saopštile da sirijski lider Bašar al Asad polako gubi oslonac na vlasti, i da je sve više dezertera iz njegove armije, a da se borbe bliže prestonici.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 26.06.2012.

22:44

Default images

Jasno je da Bašar al Asad, polako gubi oslonac na vlasti. Poslednja dezertiranja visokih vojnih zvaničnika u Jordan i Tursku pokazuju da režim gubi kontrolu nad situacijom u Siriji, rekao je portparol Bele kuće Džej Karni.

Zvanični Vašington je istovremeno ponudio pomoć Turskoj kao članici NATO, kojoj su sirijske snage juče oborile jedan borbeni avion.

Karni je kazao da je sada jasno da Asada po svaku cenu želi da ostane na vlasti, što pokazuje njegovo korišćenje avijacije, kao i učešće Šabiha grupa u akcijama.

Povodom zalaganja Rusije da se o situaciji u Siriji održi međunarodna konferencija, Karni je kazao da su sa predstavnicima te zemlje održani veoma produktivni sastanci, ali da postoje i razlike, što se vidi u odbijanju Amerike da Iran bude učesnik takvog međunarodnog skupa.

Državna sekretarka Hilari Klinton je danas razgovarala sa predstavnikom UN Kofijem Ananom o održavanju konferencije, a to će biti i jedna od glavnih tema njenih razgovora u Rusiji u četvrtak.

Nepovoljni uslovi za posmatrače UN

Šef mirovnih operacija Ujedinjenih nacija Erve Ladsu ocenio je da se nisu stekli uslovi za nastavak aktivnosti posmatrača UN u Siriji, javljaju danas diplomatski izvori iz svetske organizacije.

Aktivnosti posmatrača UN suspendovane su 16. juna zbog nastavka nasilja u Siriji, mada je Misija UN za nadzor (UNSMIS) ostala tamo.

Ladsu, koji se danas obratio Savetu bezbednosti UN, rekao je da su civili sve više u opasnosti u Siriji i da se vojne operacije dve strane nastavljaju.

"Uslovi nisu povoljni za obnovu operacija (UN)", ocenio je on, a prenose diplomate.

Ladsu je rekao da će UN sve teže planirati obnovu svojih akcija kako što se nasilje bude intenziviralo.

On je rekao da će oko 300 nenaoružanih vojnih posmatrača nastaviti da pomaže humanitarnim organizacijama koje pokušavaju da pomognu stanovništvu.

Šef tima posmatrača general Robert Mud objavio je 16. Juna "suspenziju" misije zbog "jačanja nasilja". Posmatrači su od tada prestali da patroliraju i smanjili su broj kontakata sa učesnicima u sukobu.

Misija UN je raspoređena u Siriji u aprilu kako bi nadgledala prekid vatre predložen u okviru mirovnog plana međunarodnog izaslanika Kofija Anana, koji je od početka kršen. Više puta je posmatračima onemogućeno da posete određene oblasti, a njihova vozila bila su meta napada.

Zamenik Kofija Anana, Maser al-Kidva, koji se takođe obratio Savetu bezbednosti preko video linka, rekao je da trenutno nema političkog dijaloga u Siriji, već da se nasilje intenzivira.

Mandat posmatrača ističe 20. jula kada UN treba da odluči da li da ga produži ili ne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: