Putin: Rusija priznaje Palestinu

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se u Vitlejemu na Zapadnoj obali sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i istakao da Rusija priznaje Plestinu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.06.2012.

15:29

Default images

Putin je Abasa pohvalio za odgovornu poziciju u pregovorima s Izraelom i rekao da bi Palestina i Izrael trebalo da se odnose međusobno s najvećom uzdržanošću i da poštuju sve svoje obaveze.

"Siguran sam da su sve unilateralne akcije kontraproduktivne", kazao je Putin na konferenciji za novinare posle razgovora s Abasom, naglasivši da su ruska i palestinska pozicija bliske ili identične u odnosu na sva ključna regionalna i globalna pitanja.

Ova njegova izjava smatra se kritikom na račun Izraela, jer ta zemlja širi jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Putin je istakao da Rusija nema problema sa priznanjem palestinske države. Bivši SSSR je jedna od više desetina zemalja koje su priznale Palestinu još 1988. godine kada je PLO proglasila palestinsku nezavisnost.

Putin je danas rekao da se Rusija toga drži.

Abas je u septembru prošle godine podneo zvaničan zahtev da Palestina postane punopravna članica UN, ali ta nastojanja nisu urodila plodom.
Usprotivile su se SAD koje dele mišljenje Izraela da su pregovori put do palestinske nezavisnosti.

"Razgovaraliu smo o načinima za prevazilazenje dileme izraelsko - palestinskog procesa. Ja sam istakao odgovornu poziciju predsednika Abasa i njegova nastojanja da se postigne sporazum o miru, zasnovan na dvodržavnom rešenju", kazao je Putin, kako prenosi AP.

Abas je ponovio da su mu pregovori s Izraelom ključni cilj.

Putin je u Vitlejemu inaugurisao ruski kulturni centar i obišao Crkvu Hristovog rodjena, podignutu na mestu na kome je po hrišćanskom verovanju rodjen Isus.

On je na Zapadnu obalu stigao iz Izraela, gde je izraelski premijer Benjamin Netanijahu apelovao da Rusija poveća pritisak na Iran zbog razvoja nuklearnog programa.

Ruski lider je potvrdio da je sa Netanijahuom razgovarao o Iranu i krvavoj pobuni u Siriji, istakavši da smatra pregovore jedinim rešenjem.

Netanijahu je takodje zatražio od Putina da prenese Abasu poruku da se obnove pregovori o miru koji su u zastoju od kraja septembra 2010. godine, posle samo tri nedelje pokušaja da ožive.

Netanijahuova poruka, medjutim, neće imati velikog odjeka jer Abas za obnovu pregovora traži potpuno zamrzavanje izgradnje domova za Jevreje na okupiranoj Zapadnoj obali, dok Izrael traži da se pregovara bez preduslova.

Putin je u ponedeljak doputovao u prvu bliskoistočnu turneju posle sedam godina koja će obuhvatiti i posetu Jordanu.

Poznavaoci prilika ističu da poseta ima za cilj da ojača diplomatsku prisustvo Rusije u regionu.

Izrael i Rusija imaju inače jake kulturne i ekonomske veze jer u Izraelu živi više od milion imigranata iz bivšeg ŠSR-a. Medjutim, politički odnosi su često napeti.

Putinova jednodnevna poseta mogla bi uveliko da utiče na odluku Izraela da li da primeni poslednju opciju - napad na iranska nuklearna postrojenja ili da pruži još šansi potrazi za diplomatskim rešenjem, komentarisali su poznavaoci prilika. Putin će se u nastavku turneje sastati sa jordanskim kraljem Abdulahom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: