128 godina zatvora za Lovas

14 pripadnika JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne formacije "Dušan Silni" osuđeni su na ukupno 128 godina zatvora zbog zločina u selu Lovas 1991.

Izvor: B92

Utorak, 26.06.2012.

12:32

Default images

Presudu je donelo Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osuđujući optužene za ratnizločin nad najmanje 70 civila tokom oktobra i novembra 1991. godine u hrvatskom selu Lovas. Prvooptuženi Ljuban Devetak osuđen je na 20 godina zatvora, drugooptuženi Milan Devčić na 10, trećeoptuženi Milan Radojčić na 13 godina, a Željko Krnjajić na 10 godina zatvora.

Osuđena su i četvorica bivših članova JNA - Miodrag Dimitrijević na 10, Darko Perić i Radovan Vlajković na po pet i Radisav Josipović na četiri godine zatvora.

Bivši pripadnici paravojne formacije "Dušan silni" Jovan Dimitrijević i Zoran Kosijer osuđeni su na osam, odnosno devet godina zatvora, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Petronije Stevanović na osam, šest i 14 godina zatvora, a Aleksandar Nikolaidis šest godina zatvora.
Tanjug
Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da je Tužilaštvo veoma zadovoljno presudom koja je izrečena u slučaju Lovas.
Vekarić je rekao da presuda predstavlja adekvatnu kaznu za taj zločin -"jedan od najvećih koji se devedesetih godina dogodio na prostoru bivše Jugoslavije".

"Danas je pravosudje Srbije poslalo jasnu poruku poštovanja zrtvama, kao i izvinjenje žrtvama za sve što se na ovim prostorima dešavalo tih nesretnih godina", rekao je Vekarić.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da se vidi da žrtve niko neće zaboraviti i da će počinioce ovakvih i sličnih zločina stići odgovarajuća kazna.

Vekarić je dodao da sudsko veće zaslužuje priznanje, jer je ovo bio jedan od najnapornijih postupaka koji su do sada vodjeni pre Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.
Tanjug
Kako je naveo, u okviru postupka u kome je bilo više od 180 sudećih dana, saslušno je 194 svedoka, a članovi veća i svedoci su postupak priveli kraju iako su bili izloženi i brojnim pritiscima.

Tokom napada na Lovas, 10. oktobra 1991. godine, 22 civila su ubijena u kućama i dvorištima, a do 18. oktobra ubijene su jos 23 osobe u improvizovanim zatvorima.

Osuđeni su 18. oktobra 1991. godine primoravali civile hrvatske nacionalnosti da kao živi štit koračaju kroz minsko polje, pri čemu je poginulo 22 ljudi, dok je u sporadičnim incidentima stradalo je još troje civila.

Izricanju presude prisustvovali su članovi porodica poginulih iz Lovasa, ambasador Hrvatske u Beogradu Željko Kuprešak, predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić.

Članovi porodica: Trebalo je da dobiju znatno veće kazne

Članovi porodica ubijenih 1991. godine u mestu Lovas u Hrvatskoj, kao i neki od ljudi koji su preživeli te događaje izjavili su danas posle izricanja presude u tom slučaju da su zadovoljni što su optuženi proglašeni krivima, ali da smatraju da je trebalo da dobiju znatno veće zatvorske kazne.

Janja Marković Marić, kojoj je ubijen suprug, novinarima je ispred Specijalnog suda u Beogradu rekla da 20 godina zatvora, na koliko je osuđen prvooptuženi Ljuban Devetak, nije dovoljna kazna za zločin u kome je stradalo toliko ljudi.

Ona nije zadovoljna ni time što je tokom suđenja dokazano ubistvo samo 40, a ne svih 70 žrtava, dok Ivan Mujić, koji je preživeo odvođenje hrvatskih civila na minsko polje takođe smatra da su optuženi morali da dobiju veće kazne.

"Desetog oktobra (1991.) oni su ušli u selo i po ulicama i kućama ubili 22 ljudi, a 17. oktobra su nas pokupili i sutradan odveli na minsko polje koje su sami tog jutra formirali. Jednostavno, vodili su nas u smrt", rekao je Mujić.

Članovi porodica ubijenih i preživelih iz mesta Lovas na izricanje presude stigli su organizovano autobusom, a izricanju presude prisustvovao je i ambasador Hrvatske u Beogradu Željko Kuprešak.

Kandićeva: Najodgovorniji se nisu našli pred sudom

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je, nakon presude, da se u tom slučaju, oni koji su najodgovorniji, nisu našli pred sudom.

Kandić je novinarima ispred suda rekla da je optužnica u tom slučaju bila "vrlo selektivna" i da se njom najviše optužuju pripadnici dobrovoljačke jedinice, paravojne formacije i civilne vlasti koja je uspostavljena, dok se najmanje odgovornosti stavlja na teret JNA.

Prema njenim rečima, sud ne može da menja optužnicu, već sudi po onome što je u njoj navedeno, ali je sudija u obrazloženju presude govorila o oficirima JNA koji su se pojavili u svojstvu svedoka.

"Ona vrlo jasno govori da su ti svedoci sramno svedočili, skrivajući se i plašeći se da neko ne otpočne procese protiv njih, tako da se oni koji su najodgovorniji nisu našli pred sudom", rekla je Kandić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: