Na YT snimak ubistva navijača Rada

U toku je istraga o sadržini video snimka tuče u bašti restorana i na parkingu Centra "Sava", 10. juna, kada je upucan navijač Dušan Grijak, rečeno je u MUP-u.

Izvor: B92

Utorak, 26.06.2012.

00:47

Default images

Snimak brutalne tuče se pojavio na Youtube, a u MUP-u kažu da zbog istrage ne mogu da komentarišu ovaj slučaj.

U MUP-u navode da taj video snimak ne može da se koristi u operativne svrhe, a da istragu vode nadležni pravosudni organi. U toj tuči je iz vatrenog oružja upucan Dušan Grijak vođa "Nomada". "Nomadi" su jedne od frakcija navijačkih grupa FK Rad.

Grijak (24) je od posledica ranjavanja preminuo posle desetak dana u Urgentnom centru, prenosi "Politika" koja podseća da su mediji o tome šturo izveštavali i da je nepoznato ko ga je i zašto ranio.

Tuči ispred Sava centra prethodio je sukob navijača sa drugom grupom mladića u kafiću u zgradi, gde je veče pre toga bila organizovana žurka.

Kako smo nezvanično saznali, Grijak i njegovi drugovi gađali su flašama ljude na žurci i tako došli u sukob. Tuča se prenela ispred Sava centra , što je neko snimio kamerom na telefonu.

Snimci nepoznatog autora, koji obiluju nasilnim i uznemirujućim scenama, snimljeni su očigledno mobilnim telefonom i prikazuju medjusobni obračun dve grupe mladića u pijanom stanju, koji su se gadjali kamenicama i flašama, a potom su se fizički obračunavali.

"Samo stavljanje snimka na jutjub je viši stadijum tog ludila, najblaže rečeno ludila, jer to je već sad egzibicionizam To je jedna od tuča koja je očigledno već bila zakazana i predviđena, makar sa jedne strane. Dakle neko je vrlo svesno postavio to na jutjub u smislu promocije te grupe ili te strane koja je, oni barem tako misle pobedila, i služi za uterivanje straha u kosti", smatra novinar magazina Status Zoran Pavić.

Politka je podsetila navodi da su mediji su, u mahom šturim izveštajima, precizirali da je nepoznati počinilac ispalio metak u Grijakovu desnu stranu grudi, ali da je nepoznato ko ga je i zbog čega ranio.

U MUP-u Srbije "Politici" je rečeno da je identifikacija svih učesnika tuče i ubistva u toku.

Upozoravamo da je snimak potresan. I dok su nekada najžešći sukobi bili između navijača Zvezde i Partizana, oni su odavno prevaziđeni a sada je najveći sukob između dve frakcije Partizanovih navijača, koje se bore oko prevlasti na južnoj tribini stadiona.

Međutim, pozadina sukoba je borba oko tržišta narkoticima, ali negde se može čuti da neki od vođa navijačkih grupa imaju i procenat od prodaje pojedinih igrača. U obračunima učestvuju uglavnom mlađi od 20 godina .

"Proces socijalizacije mladih je negde kiksnuo na više mesta, po meni na prvom mestu škola i nastavnici koji su svih '90-ih godina kukali kako nemaju sredstva za rad, kako nemaju učila, nemaju plate. Niko tada nije imao plate", ističe kriminolog Dušan Davidović.

On smatra da je tada napravljen propust i da deca nisu ušla u proces socijalizacije kada im je to bilo najpotrebnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: