Bilt: Sačekajmo novu Vladu Srbije

Ministri inostranih poslova EU su razgovarali i o izgledima za članstvo za sve zemlje Zapadnog Balkana, izjavio je u Luksemburgu švedski ministar Karl Bilt.

Izvor: Beta

Utorak, 26.06.2012.

19:55

Default images

Na pitanje novinara da li smatra da Srbija relativno brzo može takođe dobiti "zeleno svetlo" EU za pregovore o članstvu, Bilt je uzvratio: "Sačekajmo najpre da vidimo da li će Srbija dobiti vladu".

Upitan da li Srbija, ukoliko uskoro bude imala novu vladu, onda može dobiti i datum pregovora do kraja godine, švedski ministar je odgovorio da to "ne bi znao".

Bilt je rekao i da od "napretka na terenu" zavisi i koliko dugo će trajati pregovori Crne Gore s EU, dajući poređenje s Hrvatskom kojoj je za dovršetak pregovora o članstvu trebalo osam godina.

"Hrvatska je imala svoje specifične probleme, koji su ih kočili, a još nije rešila sve svoje probleme na drugim poljima", primetio je šef švedske diplomatije.

I, kako je objasnio, šefovi diplomatija EU su danas "podrobno raspravljali o proširenju na Zapadni Balkan, a rasprava se usredsredila na Crnu Goru, pa i Makedoniju".

Švedska i neke druge članice su, po njegovim rečima, "bile zabrinute zbog organizovanog kriminala i korupcije u Crnoj Gori, iako smo ukazali, što je jasno, da to nije isključivi problem Crne Gore".

Ali je napomenuo da taj problem u Crnoj Gori "ima osobenosti koje smo morali uzeti u obzir, iako je istina da je Evropska komisija predočila da je napredak postignut, potreban je mnogo veći trud Podgorice".

Bilt je istakao da pre nego što počnu sami pregovori sledi "dubinski snimak" reformi u zemlji kandidatu za članstvo, potom Evropska komisija završi "snimanje" i podnese izveštaj.

A ministri EU su se dogovorili i da zajedno bude sačinjen i specijalni izveštaj EU agencije za suzbijanje organizovanog kriminala Europola.

On je stavio do znanja da će se "tom izveštaju vraćati i u slučaju Crne Gore, ali i u slučaju svih drugih zemalja u regionu", i dodao da bi voleo da je "Bosna i Hercegovina spremnija".

Švedski ministar je želeo da ukaže na to da su "neke kriminalne mreže u Srbiji i Crnoj Gori čvrsto povezane", dodavši: "Moramo biti pošteni i reći da je Srbija u tome učinila više".

"Tu su te mreže, povezane i s Kosovom, da ne govorimo da su povezane i sa celom Evropom i svetom", rekao je Bilt.

Među zemljama članicama EU ima onih koje su vrlo zainteresovane za suzbijanje organizovanog kriminala na Balkanu, rekao je šef švedske diplomatije, naglasivši da on lično to već neko vreme pažljivo prati jer "oko 40 posto droge dolazi u Švedsku zapadnobalkanskom vezom i putanjom".

Dodao je da je više ministara spomenulo i slučaj Makedonije, mada je zaključak bio da napretka nema jer jedna članica EU koči pregovore sa Skopljem dok se ne reše bilaterali problemi.

Bilt je primetio da je Crna Gora posebno izdvojena jednostavno jer sad kreće ka pregovorima.

On je dodao da će isto postupiti i prema i drugim zemljama regiona kad dotle dođu, pa će to biti slučaj i sa Srbijom.

Ali je istakao da "sa Srbijom radimo veoma blisko, to je za njih prioritet, i postignut je izvestan progres, kao u Šarićevoj mreži".

"Mnogo je hapšenja bilo u vezi s tim švercom kokaina, mada je onaj glavni još uvek na slobodi, a govorimo o milijardama evra ilegalnog profita, taj novac je tu negde okolo...tu je i Crna Gora negde".

Bilt je podvukao da je pitanje organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu sad u žiži zanimanja EU, rekavši da region ima i posebno obeležje, a to je nasleđe ratnih sukoba, pa je zbog rata, kriminala i šverca to stvorilo i prave "kriminalne kulture" u nekim zemljama.

Francuski izvori na zasedanju su preneli da je Pariz dao saglasnost za pregovore s Podgoricom kad je dogovoreno da se dobiju, zajamče "potpune garantije" da će biti "do podrobnosti provereno" sve što se tiče opipljivih rezultata oko reformi u poglavljima 23 i 24 i to u toku samih pregovora.

A to znači, kako je rečno, da se nikako neće čekati da se pregovori usmere ka završetku a da suština iz poglavlja 23 i 24 o vladavini prava i temeljnim slobodama ne bude jasno pretočena u opipljivu stvarnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: