Bilt: Prvo skrining, pa pregovori

Šef diplomatije Švedske Karl Bilt pojasnio je da će Brisel u pregovore o članstvu u EU sa Crnom Gorom krenuti tek nakono "dubinskog skrininga".

Izvor: Beta

Utorak, 26.06.2012.

14:43

Default images

Pažljivo će se posmatrati reforme na polju vladavine prava i na osnovu toga i izveštaja evropske agencije za organizovani kriminal Europol odlučiti hoće li krenuti pregovori o članstvu s Crnom Gorom, rekao je Bilt. Švedska je bila najtvrđa prilikom donošenja odluke da se krene u predpristupne pregovre sa Podgoricom, ali je Savet ministara danas doneo pozitivnu odluku.

Odluka je doneta na ministarskom sastanku u Luksemburgu a Karl Bilt je objasnio da današnja odluku šefova diplomatija EU da Evrospki savet u petak odobri početak pregovora s Podgoricom znači da je će za to ključno biti šta će pokazati "dubinsko snimanje" i izveštaj Europola o ključnim poglavljima pravosudja i temeljnih prava, kao i pravdi, slobodama i bezbednosti.

To su poglavlja 23. i 24. kojima će ubuduće počinjati svi pregovori EU s kandidatima za članstvo.

Nekoliko članica EU zatražilo je da se preporuka za početak pregovora s Podgoricom uslovi "otklanjanjem zabrinutosti" upravo kad je reč o vladavini prava, nezavisnosti pravosudja i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u Crnoj Gori.

Švedska je najviše insistirala da i policijska agencija EU, Europol sačini poseban izveštaj koji bi, uz "dubinsko snimanje" Evropske komisije, pokazao kakvo je pravo stanje oko korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

"Na osnovu skrininga i tog izveštaja Europola, daćemo ili nećemo dati preporuku za otvaranje konkretnih pregovora o 23. i 24. poglavlju", stavio je do znanja Bilt.

Pregovori Crne Gore i Evropske unije treba da počnu u petak takozvanom medjuvladinom konferencijom EU-Crna Gora" u petak, kad Evropski savet, šefovi država ili vlada Unije to treba i da zvanično odobre.

"Dubinsko snimanje" reformi u zemlji kandidatu za članstvo je redovan postupak koji obavlja poglavito Evropska komisija, ali je uključena i državna uprava zemlje kandidata koja treba da počne pregovore.

Ovo temeljito pretresanje pravog stanja reformi i usaglašavanja s političkim i ekonomskim merilima i standardima EU u zemlji kandidatu za članstvo, obično traje do godinu dana.

Postupak "skrininga-dubinskog snimanja" već je deo pregovora o članstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: