FON najbolji fakultet u Srbiji

Prvi put u istoriji Srbija je dobila rang-listu državnih i privatnih fakulteta. Na listi su od 146 analiziranih našlo 65 najboljih ustanova, piše "Politika".

Izvor: B92

Nedelja, 24.06.2012.

23:35

Default images

Posao koji u drugim zemljama obavlja država, kod nas su volonterski uradili diplomirani i aktivni studenti, a na osnovu odgovora gotovo 3.000 ispitanika, prvo mesto je pripalo – beogradskom Fakultetu organizacionih nauka (FON).

Prema objašnjenju Miloša Jovanovića iz Nevladine organizacije i portala "iSerbia.rs”, koja je i sprovela istraživanje, ispitano je 2.839 akademaca svih nivoa studija, kao i oni koji su diplomirali pre dve godine.

"Bilo je ukupno 78 pitanja, podeljenih u šest oblasti: studije, kvalitet nastavnog programa, odnos prema studentima, vannastavne aktivnosti, infrastruktura i mogućnost zaposlenja. Bitno je reći da su razlike u bodovima veoma male između prvorangiranog i 30 fakulteta na listi, tako da se može reći da su prvih 30 najbolje ocenjeni fakulteti u Srbiji", objašnjava on za "Politiku".

FON je na prvom mestu kada su u pitanju kvalitet nastavnog programa i vannastavne aktivnosti, a Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu je zaslužio prva mesta zbog odnosa prema studentima i infrastrukture.

Prema rečima Jovanovića, mladi okupljeni u ovoj nevladinoj organizaciji uglavnom su diplomirani studenti sociologije, a među njima ima i povratnika iz inostranstva, poput Ane Ranitović koja je završili Oksford. Namera im je bila da podatke iz ovog pilot-istraživanja koriste pre svega oni koji će tek upisivati fakultete, a ujedno da bude i instrument pritiska za podizanje kvaliteta studija u Srbiji.

Na naše pitanje zašto ovakvu listu nemamo kao većina drugih država i ko zapravo treba da je napravi, jer ovo ipak nije studentski posao, prorektorka Univerziteta u Beogradu dr Nevenka Žarkić-Joksimović odgovara da je to posao države i Ministarstva prosvete.

"Nije to neka filozofija, odavno se radi u svetu, kriterijumi postoje, međutim, ja se bojim da kod nas nema spremnosti da se istini pogleda u oči", kaže ova profesorka i objašnjava da od toga koji ste fakultet završili, u Engleskoj ili Americi tačno se zna i kolika je početna plata, jer nemaju sve diplome istu težinu, između ostalog i zbog postojanja rang-listi najboljih.

Dekan FON-a dr Milan Martić ne krije zadovoljstvo zbog prvog mesta i kaže da je izuzetno ponosan na svoje studente koji osvajaju prva mesta u svetskim razmerama na takmičenjima u znanju i sportu.

"Ovde nijedan profesor ne misli da su studenti tu zbog njega, već smo mi tu zbog njih. Ova rang-lista je nesumnjivo doprinela i još većem broju kandidata za brucoški indeks: prijavilo nam se najviše kandidata u poslednjih 10 godina", kaže dr Martić.

On dodaje da je fakultet visoke ocene dobio i u oblastima "mogućnost zapošljavanja”, "rada sa talentovanim studentima” i "rasporedu predavanja”.

"Raspored se pravi prema studentima, a ne prema profesorima, predavanja su u kontinuitetu nekih šest sati, a poznato je da na drugim fakultetima studenti imaju pauze i po četiri sata između dva predavanja", objašnjava ovaj profesor i dugogodišnji prodekan i dekan.

Zanimljivo je da je ovaj fakultet u početku bio na glasu da je "škola za direktore koji nemaju završen fakultet” i da se "lako završava”, što priznaje i prorektorka Žarkić-Joksimović, inače žena koja je neposredno posle 5. oktobra preuzela kormilo nad FON-om i preporodila ga.

"To što je dugo bio nepriznat fakultet samo je pomoglo da menadžment, čim su se za to stekli uslovi, usmeri sve snage na poboljšanje imidža i uslova studiranja. Nije bilo rukovodstva koje nije nešto gradilo, uglavnom iz sopstvenih sredstava je dozidana i zgrada. Mladi nastavnici se šalju u inostranstvo kako bi videli kako se radi na sličnim biznis školama u Evropi i svetu; sa studentima se radi permanentno i sve je to rezultiralo i međunarodnim uspesima", kaže dr Žarkić-Joksimović, koja je bila dekan sedam godina.

Prema njenom mišljenju, presudno za uspeh ovog fakulteta bila je i pojava konkurencije u privatnim fakultetima s jedne strane, a sa druge to što se na FON-u mnogo radi, "svaki dan do 10 sati uveče i subotom i nedeljom”...

Na Fakultetu informacionih tehnologija Univerziteta "Metropolitan” novinari "Politike" su zatekli otvaranje šampanjca, jer su studenti informatike upravo osvojili prvo mesto u svetu na međunarodnom takmičenju, sa projektom "Luna”, za pomoć deci sa autizmom. Ovaj fakultet je najbolje rangirani privatni fakultet u zemlji.

"Nije slučajno što se Univerzitet „Metropolitan” ovako visoko rangirao, jer je orijentisan pre svega ka kvalitetu i radu u malim grupama. Studenti uče na savremenim programima i rade na savremenoj opremi. Naš slogan „Student u centru pažnje” nije samo parola, zaista je sve organizovano tako da student može uspešno da studira. Svaki naš diplomirani student odmah dobija odlično plaćen posao, a polovina se zaposli još na trećoj godini studija", kaže profesor dr Dragan Domazet, rektor Univerziteta "Metropolitan".

Studenti obećavaju da će akcija postati tradicionalna i već za jesen najavljuju početak novog istraživanja i formiranje rang-liste na kojoj će se naći svi fakulteti u Srbiji, a možda svi i u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: