Mediji: Mormoni nepoželjni u Srbiji

Mormonska zajednica se i danas u Srbiji susreće sa neprihvatanjem i doživljava se kao neka vrste sekte, piše američki list "Solt Lejk Tribjun".

Izvor: B92

Subota, 23.06.2012.

09:51

Default images

U tekstu pod naslovom "Srbi Mormoni: Mala grupa suočena sa otporom", dnevnik navodi da i danas postoje predrasude u Srbiji u odnosu na mormonsku zajednicu, i da se ona i dalje posmatra kao "luda sekta koja ispira mozak ljudima".

Mormoni se posmatraju kao ljudi koji praktikuju poligamiju, i mnogi ih nazivaju uvredljivo moroni, navodi "Solt Lejk Tribjun".

List pominje primer mormonskog misionara iz Jute Tanera Harmona, za koga piše da je bio napadnut u Srbiji, gde je nakon udarca u glavu doživeo privremenu amneziju.

"Srbi nas često zovu momci iz CIA i sektaši, viču nam na ulici 'smrt vašem kultu', a ne znaju da mormonska crkva nema nikakve veze sa američkom vladom. Mi ne ulazimo u zemlju nekim tajnim kanalima, i ne bismo mogli da budemo u Srbiji da nemamo dozvolu srpskih vlasti", kaže Harmon.

List kao primer negativnog stava prema toj veri u Srbiji, navodi slučaj iz januara 2008. godine kada su razbijena stakla u okupljalištu mormona u Beogradu.

Američki dnevnik ocenjuje da bi, u slučaju da se takav napad dogodio protiv pravoslavne, muslimanske ili jevrejske zajednice, to bilo okarakterisano kao širenje verske mržnje, dok je u ovom slučaju policija podnela prijavu samo za uništavanje tuđe imovine.

Edvard Rou, predsednik Severno-jadranaske misije mormonske crkve, kaže za list da ta verska zajednica pruža i humanitarnu pomoć Srbiji i da je između 1992. i 2011. godine predata pomoć vredna devet miliona dolara.

Kao primaoca pomoći, "Solt Lejk Tribjun" navodi i Srpsku pravoslavnu crkvu, ističući da su se predstavnici crkve uvek distancirali od bilo kog napada na mormone, kao i da su održana tri susreta sa predstavnicima mormonske zajednice. Ipak, list pominje Radio Svetigoru kao medij koji se izrazito negativno izjašnjavao o širenju mormonske zajednice u Srbiji.

List podseća da su prvi misionari pokreta "Sveci potonjeg dana", koja predstavlja mormonsku religioznu zajednicu, stigli na Balkan 1899. godine, ali da pravi dolazak predstavlja 1972. godina kada je poznata košarkaška zvezda Krešimir Ćosić, po povratku iz Amerike u Zadru, Zagrebu i Beogradu organizovao verske ogranke pokreta.

List iz Jute piše da će, tim povodom, sledećeg meseca u Zadru biti organizovano obeležavanje 40 godina od osnivanja crkve, što će biti samo par nedelja pre nego što će republikanski kandidat za američkog predsednika Mit Romni, koji je i sam mormon, i zvanično postati suparnik američkom predsedniku Baraku Obami na izborima.

Podsećajući na istorijat mormona u Srbiji, "Solt Lejk Tribjun" navodi da on vuče korene iz osamdesetih godina, ali da su se oni tokom ratnih devedesetih više puta evakuisali iz Srbije zbog teške situacije. Međutim, prema pisanju, situacija se nije nabolje promenila ni nakon demokratskih promena 2000. godine.

List se na kraju postavlja pitanje da li će Romnijeva kandidatura popraviti odnose između Srbije i mormonske zajednice, citirajući bivšeg vođu te crkve u Srbiji Dragomira Savića koji kaže da bi bio veliki događaj kada bi mormon došao na čelo Amerike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: