Sahranjeni kadeti Vojske Srbije

Kadeti Vojske Srbije koji su poginuli u eksploziji tokom vojne vežbe "Diplomac 2012." u ponedeljak, sahranjeni su uz vojne počasti u svojim rodnim mestima.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 21.06.2012.

13:07

Default images

Kadet Filip Milojević sahranjen je u Gornjoj Trnavi kod Topole, a kadetkinja Milina Miletić u Gornjem Milanovcu.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac i savetnik predsednika Srbije Milorad Simić prisustvovali su sahrani kadetkinje Miline Miletić.

Sahrani kadeta Milivojevića, pored kolega sa Vojne akademije, prisustvovali su i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković i načelnik Vojne akademije general-major Mladen Vuruna.

U znak sećanja na nastradale kadete juče je na Vojnoj akademiji održana komemoracija.

Zdravstveno stanje kadeta Vojne akademije koji se od povreda oporavljaju na Vojno medicinskoj akademiji i dalje je stabilno, saopštino je iz VMA. Oni se vidljivo se oporavljaju, a jedan od njih je, kako saznaje B92, pušten kući.

Svi kadeti se nalaze van životne opasnosti, uključujući i dvoje teže povređenih koji su smešteni na Kliniku za grudnu hirurgiju odnosno Kliniku za plastičnu hirurgiju i opekotine.

Podsetimo, nesreća se dogodila u ponedeljak, na vojnoj vežbi na "Pasuljanskim livadama", kada je došlo do eksplozije u kojoj je dvoje kadeta poginulo a sedmoro njih povređeno. Pripreme za tu vežbu su prekinute, kadeti i kadetkinje su se vratili u Beograd, istraga o nesreći je u toku, a po naredbi ministra odbrane, s dužnosti je, do njenog okončanja istrage, suspendovano pet nadležnih starešina.

U toku saslušanja kadeta o nesreći

Viši javni tužilac u Jagodini Miomir Vasić izjavio je da je u toku intenzivna istraga o nesreći na poligonu "Pasuljanske livade" i najavio da će tokom sledeće sedmice moći da saopšti više podataka o toj tragediji.

Vasić je rekao Tanjugu da se u fazi pretkrivnočnog postupka uzimaju izjave od svih koji su bili prisutni na tom poligonu u trenutku nesreće i da je razgovarao i sa nekima od povređenih kadeta.

On je kazao da je u toku saslušanje svih koji su bili na "Pasuljanskim livadama" u trenutku eksplozije i da očekuje da će tokom sledeće sedmice taj deo postupka biti završen.

Prema njegovim rečcima, u toku su i intenzivne radnje na utvrđivanju svih ostalih okolnosti koje su, u ponedeljak, 18. juna, dovele do tragedije. Vasić je izrazio očekivanje da će tek po završetku tog dela pretkrivičnog postupka moći da izađe u javnost sa više podataka o toj tragediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: